Search
Close this search box.

Domovi za starejše na Koroškem doslej brez potrjenih okužb

Domovi za starejše na Koroškem, kjer skrbijo za okoli 700 stanovalcev, doslej niso imeli potrjenih okužb z novim koronavirusom, so pa izvedli več testiranj tako pri zaposlenih kot pri stanovalcih. Zaposleni se zelo trudijo, da zapolnijo dneve stanovalcem in da sledijo vsem zahtevanim dodatnim zaščitnim ukrepom. Skrb jim zbuja negotovost situacije.

V največjem domu v regiji, Koroškem domu starostnikov v Črnečah v Občini Dravograd, skrbijo za okoli 260 stanovalcev. V domu, ki je že več kot mesec dni zaprt za obiske, so prepovedana vsa druženja v skupnih prostorih, stanovalci se zadržujejo v svojih sobah, zato so med drugim vzpostavili interno televizijo in stanovalcem predvajajo filme in posnetke preteklih prireditev, je za STA pojasnil direktor doma Srečko Mlačnik.

“Stanovalci to z razumevanjem sprejemajo. Zanimivo je, da je v tem času tudi manj drugih sezonskih obolenj, kot jih je bilo včasih,” je dodal. Osnovne zaščitne opreme imajo dovolj, maske delajo tudi sami, težave bi nastopile, če bi se soočili s potrjenimi okužbami. V tem primeru bi bile nujno potrebne boljše zaščitne maske, ki jih nekaj imajo, a ne za več kot dva dni.

Tako v Črnečah kot tudi v enoti tega doma v Slovenj Gradcu stanovalcem omogočajo, da se s svojci slišijo in vidijo prek različnih elektronskih kanalov. Je pa stanovalcem zagotovo težko, da se ne morejo srečevati s svojimi sorodniki, je za STA dejala vodja enote doma v Slovenj Gradcu Marjana Kamnik.

“Pri nas smo organizacijo dela spremenili tako, da čim več delamo s stanovalci individualno in pa s pomočjo ključnih parov. Danes barvamo pisanice, ki jih bom razdelila v nedeljo, ko bomo stanovalcem praznično postregli velikonočni zajtrk,” je povedala Kamnikova.

Poleg skrbi za stanovalce v enoti doma v Slovenj Gradcu pozornost namenjajo tudi zaposlenim, ki si morajo dnevno meriti temperaturo, opazovati druge znake in paziti, da so čim manj izpostavljeni morebitni okužbi. So pa zaposleni po besedah Kamnikove že zelo utrujeni, predvsem jih skrbijo možne okužbe in da postanejo morebitni prenašalec. “Naša oziroma moja skrb so torej zaposleni, ki jih je treba spodbujati in podpirati, da bodo zdržali do konca,” je dodala Kamnikova.

V domu v Slovenj Gradcu imajo dovolj zaščitne opreme, med drugim so sami naredili že 1700 pralnih mask, ki jih še šivajo.

Tudi v Domu starejših Na Fari Prevalje so v času razglašene epidemije aktivnosti doma omejene, a se, kot zagotavlja direktorica Stanka Vauh, vsi zaposleni v domu trudijo zapolniti dneve stanovalcev in kar se da čim bolj nadomeščati svojce.

V teh prazničnih dneh svojce prosijo, naj k ograji ob domu ne prinašajo raznih velikonočnih priboljškov, saj imajo v domu vsega zadosti, stanovalce pa bodo tudi praznikom primerno postregli.

V domu izvajajo stroge preventivne in zaščitne ukrepe, od nenehnega razkuževanja, nošenja mask, umivanja rok in upoštevanja vseh ostalih navodil, ki so jih izdale pristojne ustanove in domske zdravnice, je še pojasnila Vauhova.

Dane razmere obvladujejo tudi v Domu Hmelina v Radljah ob Dravi, kjer, enako kot drugje, v tem času številne aktivnosti izvajajo po sobah stanovalcev. “Stanovalci pogrešajo stik svojih bližnjih. Zelo pa so veseli, ker imajo možnost svoje bližnje videti in se pogovarjati preko video klicev,” je za STA pojasnila direktorica doma Silva Duler.

Za fizično aktivnost stanovalcev pa v tem času med drugim poskrbijo tako, da skupinsko telovadbo izvajajo na način, da so stanovalci na svojih balkonih, fizioterapevtka pa pod balkoni po brezžičnem mikrofonu daje navodila. “Da je telovadba bolj zanimiva, jo spremljajo zvoki glasbe. Na koncu telovadbe vsi skupaj zaploskamo, si pomahamo preko balkona. Prav tako pomahamo morebitnim mimoidočim sprehajalcem,” je dogajanje opisala Dulerjeva.

Dogodki