Search
Close this search box.

Danes dež, že jutri razjasnitev

Danes bo oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine. Jutri sprva pretežno oblačno, čez dan delna razjasnitev s kakšno ploho.
Fotografija je simbolična

Danes bo oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine, ki bodo popoldne in proti večeru nekoliko pogostejše. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 16 °C.

Jutri se bo sprva pretežno oblačno, čez dan se bo jasnilo. Še bodo nastale posamezne plohe. Ponekod bo pihal vzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 8, najvišje dnevne od 8 do 12, na Primorskem do 18 °C.

Obeti: V sredo bo sončno in po nekaterih nižinah zjutraj megleno. Več oblačnosti bo v hribovitem svetu zahodne Slovenije.

V četrtek čez dan se bo prehodno spet nekoliko pooblačilo. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter. Topleje bo.

Vremenska slika: Nad vzhodno in jugovzhodno Evropo je plitvo ciklonsko območje. Čez del srednje Evrope se pomika vremenska motnja. Čez dan bo z vetrom severnih smeri k nam začel dotekati nekoliko hladnejši zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Danes bo večinoma oblačno. Pojavljale se bodo krajevne padavine. Zvečer se bo rahel dež od zahoda in severa razširil proti sosednjim pokrajinam Hrvaške.

Jutri bo sprva pretežno oblačno in ponekod megleno, čez dan pa se bo delno razjasnilo. Predvsem v Alpah bodo nastale posamezne plohe. Ponekod bo pihal severovzhodni veter, v Kvarnerju šibka do zmerna burja.

Biovreme: V ponedeljek bo vpliv vremena na počutje ljudi zmerno obremenilen. Pri občutljivih ljudeh se bo najpogosteje kazal kot povečan notranji nemir, razdražljivost, manjše motnje v spanju in hitrejša utrujenost. V torek bo vremenska obremenitev popustila.

Napoved cvetnega prahu v zraku

V nižinah poteka glavna sezona jesena, obremenitve bodo srednje visoke do visoke. Cvetijo cipresovke in tisovke, večino cvetnega prahu prispeva nizko alergena tisa, v manjši meri je v zraku cvetni prah okrasnih cipresovk. Cvetijo vrbe in vetrocvetni javor jesenovec, v neposredni bližini so obremenitve visoke. Topoli in brest sproščajo nizko alergeni cvetni prah, obremenitve se znižujejo.

Na postaji Lendava smo že izmerili nizko obremenitev s cvetnim prahom gabra, zrn breze še nismo zaznali. V toplem vremenu bo cvetenje gabra in breze napredovalo tudi drugje po nižinah, cvetni prah obeh vrst se lahko pojavi v zraku že v prihodnjem tednu. Sezoni leske in jelše sta zaključeni, posamezna zrna so še lahko prisotna.

V Primorju je v zraku glavni alergen cvetni prah cipres. Obremenitev z jesenom bo nizka, prisoten bo cvetni prah topola, vrbe, bresta, javorja in krišine. Pričakujemo začetek sezone gabra.

Dobro je vedeti:

– Jesen in oljka imata sorodne alergene, zato lahko alergiki, preobčutljivi na oljko razvijejo simptome v sezoni cvetnega prahu jesena. Bodite pozorni tudi na cvetni prah forzicije zaradi možnih navzkrižnih reakcij.  Sorodne alergene imajo tudi španski bezeg, jasmin in kalina, ki še ne cvetijo.

– Bodite pozorni na razvoj cvetenja v vašem neposrednem okolju. Drevesa in grmi v bližini stavb so lahko velik vir cvetnega prahu, ki se ob prezračevanju v suhem vremenu lahko prenese tudi v bivalne prostore.

Vir: ARSO

Dogodki

Danes bo oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine. Jutri sprva pretežno oblačno, čez dan delna razjasnitev s kakšno ploho.