Delodajalci in sindikati s skupnim pozivom k cepljenju. Predlagani sistem odškodnin po navedbah ministrstva ne daje podlage za uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19

Delodajalske organizacije in sindikalne centrale, članice Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), so javnost skupaj pozvale k doslednemu spoštovanju ukrepov za zajezitev širjenja covida-19, doslednemu spoštovanju izpolnjevanja pogoja PCT ter k čim višji precepljenosti. S tem lahko zagotovimo nadaljnje izvajanje dejavnosti, so prepričani.

Slovenija, s tem pa tudi njene prebivalke in prebivalci, se je znašla v izjemno zahtevnih razmerah, povezanih s covidom-19, so zapisali Gospodarska zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije ter Združenje delodajalcev Slovenije na delodajalski in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacija sindikatov 90 Slovenije, Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, Neodvisnost KNSS – Konfederacija novih sindikatov Slovenije, Slovenska zveza sindikatov Alternativa ter Zveza delavskih sindikatov Slovenije – Solidarnost na strani delojemalcev.

“Zavedajmo se, da le odgovorno ravnanje vsakega posameznika in vseh nas skupaj lahko zmanjša širjenje okužb in omogoči ponovno normalizacijo našega življenjskega okolja,” so zapisali. Višja precepljenost prebivalstva lahko, kot so poudarili, najbolj prispeva k zajezitvi širjenja covida-19 ali vsaj k lažji obliki prebolevnosti bolezni, s tem pa tudi k manjšemu pritisku na zdravstvene ustanove, ki so že na robu zmogljivosti.

Podpisniki dokumenta zato pozivajo prebivalce k dosledni predložitvi ustreznih dokazil o izpolnjevanju pogoja PCT, doslednemu preverjanju pogoja PCT v delovnih okoljih, vključno z vodenjem ustreznih evidenc o samotestiranju zaposlenih, in pri prebivalcih, k dosledni in pravilni uporabi zaščitnih mask, upoštevanju varnostne razdalje, razkuževanju rok in delovnih površin, prezračevanju prostorov ter spodbujanju k cepljenju.

“Samo z doslednim izvajanjem in spoštovanjem ukrepov lahko prispevamo k temu, da se bodo tudi v prihodnje številne gospodarske dejavnosti in dejavnosti javnega sektorja, kamor sodijo vrtci, šole, fakultete, kulturne dejavnosti in podobno, izvajale še naprej,” so navedli.

Ob tem so podpisniki še prepričani, da morajo biti vladni ukrepi za preprečevanje širjenja covida-19 razumljivi, jasni, smiselni, konsistentni, sorazmerni, nediskriminatorni in primerljivi za vsa področja življenja ter pravočasno in na razumljiv način predstavljeni vsem prebivalcem države, še posebej pa tistim skupinam, na katere se nanašajo.

Predlagani sistem odškodnin po navedbah ministrstva ne daje podlage za uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19

Uvedba sistema odškodnin zaradi resnih stranskih učinkov po cepljenju proti covidu-19, ki ga vlada predlaga v desetem protikoronskem zakonu, ne daje podlage za uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje. Vprašanje odškodnin pa z interventnim zakonom urejajo zaradi hitrosti in učinkovitosti.

“Uvedba odškodninske odgovornosti in sistema odškodnin brez krivde je ključna pri ohranjanju zaupanja v varnost in kakovost cepiv in zagotavljanje učinkovitega in celovitega izvajanja nacionalnega programa cepljenja proti covidu-19,” je v predstavitvi predloga konec minulega tedna dejal minister za zdravje Janez Poklukar. Vlada ob tem predlaga tudi uvedbo odškodnine za tiste, ki jim je nastala škoda na zdravju zaradi uporabe zdravila za zdravljenje covida-19, ki ima začasno dovoljenje za promet.

Pri ureditvi ukrepa se vlada sicer naslanja na zakon o nalezljivih boleznih, ki že ureja odškodnine za obvezna cepljenja. Glede na zakon o nalezljivih boleznih bi odškodnino v višini 60.000 evrov prejeli tisti, ki bi po cepljenju utrpeli resno in trajno zmanjšanje življenjskih funkcij. Odškodnino v višini 10.000 evrov bi prejeli starši otroka oz. zakonski ali zunajzakonski partner osebe, ki je umrla po cepljenju. Mladoletni otroci osebe, ki je umrla po cepljenju, pa bi prejeli 20.000 evrov odškodnine.

Na vprašanje, zakaj so se odločili za reševanje te vsebine v interventnem zakonu, in ne na primer v področnem zakonu o nalezljivih boleznih, so na ministrstvu za STA dodatno pojasnili, da kakršnakoli sprememba zakonodaje na področju nalezljivih bolezni potrebuje širši dialog in vključitev javnosti.

“Odškodnine za prostovoljno cepljenje proti covidu-19 pa je treba urediti hitro in učinkovito, zato smo predlagali ureditev v interventnem zakonu, ki se nanaša izključno na ukrepe za preprečevanje, širjenje, omilitev in odpravo posledic covida-19.”

Predlog zakona je vlada že vložila v parlamentarni postopek.