Search
Close this search box.

Anita, Borut in Joža iz Črne prejeli priznanja Naj prostovoljec 2018 (FOTO)

Letos so že sedemnajstič zapored podelili priznanja in Naj nazive prostovoljcem in prostovoljskim projektom za dosežke iz preteklega leta in med prejemniki so tokrat tudi Joža Kropivnik, Anita Rednak in Branko Mavrič iz Črne na Koroškem.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj projekta Prostovoljec leta, je v torek, 11. 6. 2019, na Brdu pri Kranju priredil sprejem ob zaključni prireditvi natečaja Prostovoljec leta 2018, ki jo pripravlja Mladinski svet Slovenije (MSS). Da je bila med prejemniki najžlahtnejših priznanj tudi Korošica z velikim srcem in veliko začetnico, humanitarka v vseh pogledih, Anika Popič s Prevalj, smo že poročali. Danes vam predstavljamo tri Črnjane, ki so prav tako prejeli priznanja za njihov trud, nesebično pomoč in udejstvovanje na področju prostovoljstva.

»V Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem se že več let s prostovoljstvom ukvarjajo tudi naši uporabniki, ki s svojim prostovoljskim delom pomagajo bogatiti naš vsakdan. Letos sta za svoje prostovoljsko delo prijela priznanje Anita Rednak in Branko Mavrič. S ponosom sta se udeležila prireditve na Brdu pri Kranju,,« je po prireditvi povedala direktorica CUDV Črna na Koroškem, mag. Dalja Pečovnik.

FOTO: CUDV Črna na Koroškem

Anita svoje prostovoljske ure opravlja po končani službi v Varstveno delovnem centru in kot prostovoljka pomaga pri najrazličnejših opravilih po hiši. Največ svojega prostovoljskega dela opravi v okviru hišnih opravil v centralni stavbi, pomaga pri čiščenju skupne jedilnice in sortiranju ter odnašanju smeti v zabojnike. Odnaša perilo v pralnico in s tem pomaga uporabnikom, ki tega sami ne zmorejo. Kot prostovoljka rada priskoči na pomoč tudi tako, da gre komu v trgovino ali pa mu kaj prinese iz mesta.

Tudi Branko po končani službi rad dela kot prostovoljec. Pomaga pri najrazličnejših opravilih po hiši. Je zelo samostojen in vedno pripravljen pomagati. Najraje pomaga čistilkam in v čajni kuhinji, kjer briše posodo, čisti mize in skrbi za rože. Oba pa se poleg svojih delovnih obveznosti rada družita s prijatelji ob kavi in klepetu. Pravita, da nič ni težko in da z dobro voljo in pogumom vsak lahko naredi kaj dobrega za druge.

Na predlog Občine Črna na Koroškem pa je priznanje, za udejstvovanje v projektu Starejši za starejše, prejela tudi Joža Kropivnik. Gre za humanitarni program Zveze društev upokojencev Slovenije, ki ga izvajajo prostovoljci društev upokojencev, preko katerega starejši prostovoljci pomagajo starejšim, ki pomoč potrebujejo. Gospa Joža je koordinatorka 18. prostovoljcev, ki delujejo v okviru DU Črna na Koroškem. Kot pravi, je njeno delo bolj administrativne narave, čeprav se občasno odpravi tudi na teren in obišče starejše, ki so na območju Črne na Koroškem, potrebni predvsem družbe in klepeta. »Največja težava, ki jo zaznavamo na našem območju je osamljenost starejših, ki živijo sami in se vedno znova razveselijo, ko jih nekdo obišče,« pove Kropivnikova.

FOTO: Facebook Občrina Črna na Koroškem. Avtor fotografie: Matej Pušnik

Ki dodaja, da je njena skrb predvsem koordinacija in komunikacija s prostovoljci, ki bi bili glede na starost že sami kdaj potrebni pomoči, vendar so vztrajni in imajo železno voljo, da z veseljem obiskujejo pomoči potrebne, jim kdaj poleg družbe nudijo tudi pomoč pri manjših hišnih opravilih ali prevozih ter o dogajanju na terenu poročajo gospe Joži, ki vse to vodi. Kropivnikova je tudi poudarila, da imajo v Črni dobro poskrbljeno tudi za nujne prevoze starejših, ki se sami ne morejo odpraviti do zdravnika. Pri tem sta jim ves čas na razpolago dva prostovoljca, na pomoč pa jim pogosto priskoči tudi občina s službenimi avtomobili, kar lahko posamezniki uredijo kar sami v TIC-u ali pa preko DU Črna.

Na vprašanje kaj ji pomeni takšno priznanje, ki ga je pred dnevi prejela iz rok predsednika Boruta Pahorja, pa Kropivnikova odgovarja: »To priznanje ni namenjeno le meni. Pač pa vsem, ki pri projektu sodelujemo. Večje zasluge zanj imajo vsi naši prostovoljci, ki so vsak dan na terenu kot pa jaz, ki delo le razporejam. Sem pa vesela in počaščena, da so na občini prepoznali naš trud, delo in prizadevanja, da nam ni vseeno, kaj se s sočlovekom dogaja. Da je takšna oblika pomoči sočloveku v kraju še kako potrebna. Hkrati pa priznanje zame in naše društvo pomeni potrditev, da delam dobro in je spodbuda za nadaljnje delo.”

Iskrene čestitke vsem nagrajencem.

Dogodki