Portugalska zaprla meje. Avstrija ponudila sprejem hudo bolnih bolnikov s covidom-19

Portugalska je danes zaradi hitrega širjenja okužb z novim koronavirusom prepovedala vsa nenujna potovanja v in iz države, na meji s Španijo pa je uvedla nadzor, tako kot lansko pomlad v prvem valu pandemije. Po besedah premierja Antonia Coste je epidemiološko stanje na Portugalskem "zelo slabo", zdravstveni sistem pa pod velikim pritiskom.
hospital-840135_1920 bolnica pljučnica

Portugalska je prepovedala vsa potovanja v in iz države, izjeme veljajo le za tiste, ki potujejo na delo ali se vračajo domov, za prevoz blaga in nujne medicinske pomoči ter za humanitarno pomoč, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na 1214 kilometrov dolgi kopenski meji s Španijo je Portugalska uvedla nadzor. Prepoved vstopa v državo bo sprva veljala do 17. februarja, poroča dpa. Mejo s Španijo je Portugalska zaprla tudi v prvem valu pandemije 17. marca lani, odprla pa jo je 1. julija.

V soboto so v državi z 10,3 milijona prebivalcev potrdili 12.435 novih okužb in 293 smrti zaradi covida. Po izračunih mednarodnih organizacij so te številke glede na število prebivalcev med najvišjimi na svetu.

Po zadnjih podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je bilo v zadnjih 14 dneh na Portugalskem z novim koronavirusom virusom okuženih 1429 ljudi na 100.000 prebivalcev, kar jo postavlja v vrh med evropskimi državami pred Španijo (1026), Češko (981) in Slovenijo (885).

Na Portugalskem se število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, povečuje, zdravstveni sistem pa je pod velikim pritiskom. Zdravstvene oblasti so opozorile, da je na voljo le še nekaj prostih postelj na oddelkih za intenzivno nego. Oblasti ocenjujejo, da gre pri okoli polovici vseh novih okužb na območju Lizbone za angleško različico koronavirusa.

Nekatere članice EU, med njimi Avstrija in Nemčija, so Portugalski zaradi preobremenjenega zdravstvenega sistema ponudile pomoč. Avstrija je ponudila sprejem hudo bolnih bolnikov s covidom-19. Število ljudi, ki jih bodo prepeljali v Avstrijo, bo sporočilo portugalsko ministrstvo za zdravje, je danes sporočil avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki je poudaril pomen evropske solidarnosti.

Na Portugalskem od sredine januarja sicer znova velja popolno zaprtje države. Prebivalci lahko zapustijo domove le za nujne zadeve.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.