Search
Close this search box.

FOTO: Minister Židan s koroškimi kandidati SD obiskal Slovenj Gradec, Dravograd in Prevalje

V sredo je Koroško obiskal podpredsednik vlade, minister za kmetijstvo in predsednik SD Dejan Židan. Ob bližajočem se svetovnem dnevu čebel je namenil posebno pozornost čebelarstvu in čebelarskim izdelkom, hkrati pa je ob obisku predstavil koroške kandidate Socialnih demokratov za državni zbor.

Najprej se je minister ustavil v Slovenj Gradcu, kjer si je v Galeriji Perger ogledal tradicionalno medičarstvo, lectarstvo in svečarstvo. V pričakovanju prvega svetovnega dneva čebel so mu še posebej predstavili izdelke iz medu. Sprehodil se je še skozi staro mestno jedro in si ogledal znamenitosti, nato pa ob kavi pokramljal z volivci. Predstavil je tudi kandidatko Lucijo Fink, ki bo na državnozborskih volitvah zastopala barve socialnih demokratov v Mislinjski dolini.

Iz Slovenj Gradca se je odpravil v Dravograd. Na Ojstrici je obiskal kmetijo Zajsnik kot vzor dobre prakse odlično vodenih koroških kmetij, nato pa se je na terasi Hotela Dravograd srečal z volivci in podporniki. V Dravogradu je predstavil kandidatko za Dravsko dolino dr. Dominiko Švarc Pipan, ki je strokovnjakinja za mednarodno javno pravo in politologijo, sicer pa Dravograjčanka.

FOTO: Jani Prednik
FOTO: Jani Prednik

Obisk je minister Židan sklenil na Prevaljah. Tam je v luči prihajajočega Svetovnega dneva čebel, največje diplomatske zmage Slovenije po osamosvojitvi, obiskal učni čebelnjak. Volivcem je predstavil Janija Prednika, kandidata SD v Mežiški dolini, ki pa je lokalni skupnosti dobro znan. Kljub zaposlitvi v Ljubljani namreč veliko časa in energije nameni domači Koroški, kamor se skoraj dnevno vrača in aktivno sodeluje v življenju regije.

FOTO: Borut Iršič
FOTO: Borut Iršič

Minister je ob obisku poudaril pomen lesne industrije za Koroško, kjer se ta panoga ponovno prebuja, vendar ji grozi pomanjkanje delavcev, predvsem zaradi zaposlovanja čez mejo. Ob tem je poudaril, da je rešitev težave v dvigu plač, saj se pošteno plačani delavci ne bodo več odpravljali na delo v Avstrijo. Med zavezami Socialnih demokratov je tako tudi dvig minimalne plače in razbremenitev plač.