Search
Close this search box.

Korak za korakom: pot do novega svetovnega rekorda v maratonu neprestanega kvačkanja (VIDEO in FOTO)

Danes točno ob 8. uri zjutraj sta se Korošici po 24 urah neprekinjenega kvačkanja razveselili novega Guinnessovega rekorda v maratonu neprestanega kvačkanja. Kljub temu neumorni pletilji takrat še nista vrgli svojih ‘kvačk v koruzo’, saj sta z delom nadaljevali vse do pet minut čez poldan, s čimer sta kvačkali več kot 28 ur zapored!

Ko so kazalci včeraj na uri pokazali 8.00, sta se koroški pletilji, Anita Kac iz Šentjanža pri Dravogradu in Jadranka Smiljić iz Slovenj Gradca v slovenjgraškem Andeškem hramu, s kvačkami v rokah podali v lov za Guinnessovim rekordom v neprestanem kvačkanju. Na našem Youtube kanalu pa ste ju v živo lahko spremljali tudi vi.

VIDEO: Prenos v živo – Podiranje Guinnessovega rekorda v neprestanem kvačkanju

Da sta se prijateljici in ljubiteljici kvačkanja vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov, sta morali kvačkati več kot 24 ur, želeli pa sta doseči 28 ur maratonskega kvačkanja. Pri tem naj bi po prvih napovedih porabili okoli osem kilogramov volne oziroma 24 kilometrov. Anita Kac je pletla kape (3 moške, 3 ženske, 3 otroške), dva šala, trake za lase in babičino odejo, Jadranka Smiljić pa se je po načrtu lotila grba slovenjgraške občine.

Seveda pa ju je kljub dobri pripravljenosti skrbelo, ali bodo takšen tempo zdržale njune roke. Ves čas maratonskega kvačkanja sta namreč morale upoštevati še pravila za dosego Guinnessovega rekorda, pri čemer ju je bodrila več članska ekipa podpornikov. Neposredno je bilo v izvedbo vključenih 22 oseb, še osem oseb pa posredno, vseh, ki so vpleteni v to dogajanje pa je še veliko več. Kvačko sta smele odložiti le v času počitka. Za vsako opravljeno uro neprestanega kvačkanja sta si prislužile pet minut počitka.

Počitek sta si prvič vzeli po treh urah kvačkanja, porabili sta ga deset minut, vmes pa jima ves čas družbo delajo številni obiskovalci. Naslednji počitek je sledil okrog 13. ure, ko sta malo pred zasluženim odmorom njiju prišla pozdravit tudi župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler in podžupanja Martina Šisernik.

Klugler je dejal, da mu je v čast, da se lahko udeleži takšnega dogodka v Slovenj Gradcu. Ob tej priložnosti pa je tudi čestital Jadranki, ki danes slavi okrogli jubilej, 40. rojstni dan.

Za neutrudnima borkama je na tej točki bilo že več kot 12 ur neprestanega kvačkanja. Tudi popoldne je v Andeškem hramu minilo v dobrem vzdušju. Jadranka in Anita pridno kvačkata naprej, podpret pa so ju poleg domačih prišli tudi številni drugi mimoidoči.

Med drugim sta ju zvečer obiskala tudi slovenjgraški svetnik Andrej Breznik in koroška pevka Dunja, ki je vsem polepšala večer s pesmijo Zemlja pleše.

Guinnessov rekord je bil naposled podrt. Jadranki in Aniti je kljub manjšim nočnim krizam uspelo. Vzdušje v Andeškem hramu je bilo znova prešerno, kvačkanje se je ob klepetu nadaljevalo, na obisk pa so že prišli tudi prvi jutranji podporniki, pri čemer nikakor ne smemo pozabiti na vse tiste, ki so njima stali ob strani vso noč.

VIDEO: Pogovor z Anito in Jadranko dva dni pred začetkom njunega podviga

[aiovg_video id=123183]

Kot neodvisna priča je na dogodku sodelovala Marjana Viltužnik, ki ima za kvačkanje tudi pridobljen certifikat Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in je vse njune izdelke ob koncu tudi pregledala.

Na dokončno potrditev, ali jima bo vpis v knjigo rekordov uspel, morata Anita in Jadranka počakati približno mesec dni.

FOTOGALERIJA

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Zdravko Planšak
Zdravko Planšak
4 let nazaj

Že u naprej čestitam ki ne dvomim v naše drage Korošice in slišal sem da bosta kaj še prodale jaz bi si ZAREKEL ŠAL cena za takšen trud je vreden denar dati in zares G.Kac prosim poskrbi da pride do mojega nakupa šala,namreč sem pravi vojni veteran PLANŠAK ZDRAVKO in bi z ponosom nosil vaš dragoceni izdelek šal,tega izdelka si močno želim in upam in verjamem v naše Korošice da uspeh zares ne mora izostati čestitam iz srca za vajin pogum,res prosim za nakup šala in hvala sta čudoviti dami in boste prišli v ginesevo knigo to ne dvomim in hvala za vajin res trud ki je dragocen.
zdravko7.plansak@gmail.com

Dogodki