Search
Close this search box.

V Radljah ob Dravi se obeta pestro kulturno dogajanje

V sklopu preglednih prireditev Območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Radlje ob Dravi, vas vabijo na številne prireditve v prihodnjih dneh.

Pričnejo v ponedeljek, 27. marca ob 17.00 uri, ko bodo v radeljskem kulturnem domu zaplesale otroške folklorne skupine. Namen Ringaraje, srečanja otroških folklornih skupin je prikazati odrske postavitve otroških folklornih skupin in s tem vzpodbuditi razvoj in kakovostno rast tovrstne produkcije. Na Koroškem se bo predstavilo enajst skupin v dveh srečanjih, pet v Radljah ob Dravi in šest skupin v Mežici. V Radljah ob Dravi bodo plesale otroške folklorne skupine: iz Vrtca Vuhred, Hribovčki z Remšnika, mlajša in starejša otroška folklorna skupina iz podružnične osnovne šole Vuhred in folklorna skupina osnovne šole Neznanih talcev Dravograd.  

Srečanje spremlja: Lea Onufrija, ki ima zahtevno delo, saj si bo ogledala vse otroške folklorne skupine na Koroškem in Celjskem, nato pa bo izbrala skupine, ki se bodo predstavile na regijskem srečanju od Celja do Koroške, ki bo 18. aprila v Mislinji. 

V torek, 28. marca ob 17.00 uri v Knjižnici na Muti odpira vrata likovna razstava KRAJ HARMONIJE IN FANTAZIJE, s podnaslovom ponedeljki so fajn. Vse od oktobra lanskega leta je pod mentorstvom Martine Ambrož potekala likovna delavnica za osnovnošolce. Z različnimi pristopi in načini motivacije za delo, je sedem mladih ustvarjalcev z Mute:  Zala Filipi, Matevž in Ožbej Lesjak, Kim Mihelič, Hana in Zarja Slivniker in Vita Stemlak, na koncu prišlo do rezultatov, ki so ustrezali istim navodilom. Ni pomemben bil samo končni izdelek oz. cilj, temveč tudi proces, pot, kako do tja priti in kako se ob tem počutiš, kaj opažaš, zaznavaš … Razstava bo na ogled vse do konca maja v delovnem času knjižnice Muta. Organizator razstave je Območna izpostava JSKD Radlje ob Dravi.  

Revije plesnih skupin Slovenije Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti so organizirane z željo po izobraževanju ustvarjalcev na področju plesa in z namenom, da spodbudijo razvoj in kakovostno rast plesnih skupin. Namenjene so pregledu plesne ustvarjalnosti plesalcev vseh starosti. V dvorani Kulturno upravnega centra v Vuzenici se bo na Plesnem odru Koroške, reviji plesnih skupin, v organizaciji Območne izpostave JSKD Radlje ob Dravi, v petek, 31. marca ob 18.00 uri  predstavilo 120 plesalk in plesalcev vseh starost, s trinajstimi (13) miniaturami. Strokovna spremljevalka srečanja dr. Andreja Kopač, si bo ogledala vse plesne revije na Celjskem in Koroškem ter naredila izbor za regijsko srečanje.   

V soboto, 1. aprila ob 18.00 uri bo prepevalo osem odraslih pevskih zasedb v novi dvorani Kienhofen na Muti. Območne revija odraslih pevskih zasedb v organizaciji Območne izpostave JSKD Radlje ob Dravi se lahko udeležijo odrasle pevske zasedbe, ki delujejo na območju občin Muta, Podvelka, Radlje ob Dravi, Ribnica na Pohorju in Vuzenica.  

Iz Kulturnega društva Radlje prihajajo: Ženski pevski zbor Dominica nova pod vodstvom Urške Pečonik, Mešani pevski zbor upokojencev in invalidov Mavrica, ki ga vodi Zala Miklavc, pod taktirko Silva Brezovnika Moški pevski zbor in dekliški pevski zbor Aglaja pod vodstvom Kerstin Pori. Moški pevski zbor Vuhred, ki ga vodi Barbara Mrak prihaja iz Kulturno prosvetnega društva Vuhred, Vokalna skupina pod vodstvom Martine Mrakič deluje v okviru  Kulturno športnega društva Remšnik, Ida Strmčnik vodi Ženski pevski zbor Društva upokojencev iz Vuzenice, prisluhnili pa boste lahko tudi domačinom Mešanemu pevskemu zboru Zvon, ki deluje pod vodstvom Alje Krušič in Rine Repnik.  

Strokovna spremljevalka srečanja je Tadeja Vulc, ki bo na koncu koncertasvetovala zborom za nadaljnje delo. Zasedbe pa bo glede na kakovost izvedbe razvrstila na tri nivoje: območni, regijski in državni. Tiste, ki bodo uvrščene na regijski nivo, se bodo lahko prijavile na izbor za regijska tekmovanja. 

V Vuzenici bo v nedeljo, 2. aprila ob 19.00 uri predpremiera medicinske komedije avtorja Matjaža Jeznika, PIKO-23, ki je rezultat celoletnega dela Gledališke šole, v okviru izobraževalnega programa Območne izpostave JSKD Radlje ob Dravi. V program Gledališke šole so se  lahko vpisali osnovnošolci med 12. in 14. letom starosti, ki so želeli spoznati in nadgraditi osnove javnega nastopanja in gledališča. Program je sestavljen iz improvizacij, vaj za sproščanje in govornih vaj, razvijanja čustvenega in čutnega spomina. Skupina, ki se je poimenovala Oderske kapibare, deluje pod mentorstvom Matjaža Jeznika, in jo sestavljajo: Luka Bobovnik, Liam Knez, Neža Jezernik, Tajda Mithans, Vita Medved, Luna Isak, Tibor Lorenci in  Nuša Nabernik. 

Iz ust skoraj 200 pevk in pevcev bo v dvorani Kienhof na Muti,  v torek, 4. aprila ob 17.00 uri zadonela pesem na Območni reviji mladinskih pevskih zborov, ki jo organizira Območna izpostava JSKD Radlje ob Dravi v sodelovanju z Osnovno šolo Muta. Revije se bodo udeležili štirje mladinski pevski zbori in dva otroška, ki se pripravljata na regijsko tekmovanje, ki bo 27. maja 2023 v Črni na Koroškem.  

Predstavili se bodo:  

  • otroški pevski  zbor Osnovne šole Radlje ob Dravi pod vodstvom Simone Svanjak, 
  • otroški in mladinski pevski zbor Osnovne šole Ribnica na Pohorju, ki ga vodi Urška Pečonik  
  • mladinska pevska zbora Osnovne šole Brezno Podvelka inr podružnične osnovne šole Kapla na Kozjaku pod vodstvom Martine Mrakič ter  
  • domači mladinski pevski zbor Osnovne šole Muta z zborovodjem Mihom Šrimpfom.  

Po koncertu bo individualen posvet zborovodkinj in zborovodje s strokovno spremljevalko Tadejo Vulc

Besedilo: Javni sklad RS Radlje ob Dravi

Dogodki

V sklopu preglednih prireditev Območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Radlje ob Dravi, vas vabijo na številne prireditve v prihodnjih dneh.