Search
Close this search box.

Ravne v znamenju mednarodnega simpozija ERBE

Na Ravnah na Koroškem se ta teden odvija 14. mednarodni simpozij ERBE, na katerem sodeluje okoli 90 udeležencev z referati na temo geološke, rudarske in metalurške kulturne dediščine v knjižnicah, arhivih in muzejih.

FOTO: Primož Podjavoršek

Simpozij je bil prvič organiziran pred 25 leti in je v preteklosti potekal v različnih krajih po vsem svetu, leta 2002 tudi v Sloveniji, v Idriji. Izvedba 14. simpozija je bila zaupana Društvu Slovenska pot kulture železa v močni mednarodni konkurenci. Kandidaturo so utemeljevali s pomembnimi jubileji, ki se bližajo, in so pomembni za strokovna področja, ki jih pokriva ERBE (geologija, rudarstvo, metalurgija). Približujeta se namreč 200. obletnica rudnika rjavega premoga na Lešah, ki je 19. stoletju bil nekaj časa daleč največji premogovnik na Slovenskem in 400. obletnica železarstva v Mežiški dolini.

FOTO: Primož Podjavoršek

Na simpoziju se s svojimi referati predstavljajo strokovnjaki z različnih področij z vsega sveta. V času svojega bivanja na Ravnah so si ogledali tudi del koroške in se udeležili nekaterih kulturnih prireditev. Članice likovne sekcije Univerze za tretje življenjsko obdobje so jim predstavile svoje slikarske upodobitve dela v železarni, ogledali so si tudi otvoritev razstave Klekljana Forma Viva, sinoči pa so prisluhnili koncertu Jadranke Juras, ki so jo spremljali Andrej Oder, Jure Oder in Irina Milivojević. Prav tako so obiskali muzejski rudnik Podzemlje Pece in kovačnico v SIJ Metalu Ravne. Simpozij spremlja še medinstitucionalna fotografska razstava Podobe dela z motivi dela v rudnikih in železarnah na Slovenskem, ki je na ogled v ravenski knjižnici.

FOTO: Primož Podjavoršek
Soorganizatorji letošnjega simpozija so poleg Društva Slovenska pot kulture železa še Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem, Šolski center Ravne na Koroškem, Srednja šola Ravne, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem, Pokrajinski arhiv Maribor, Enota Ravne na Koroškem, Zgodovinsko društvo za Koroško in Občina Ravne na Koroškem, sodelujejo pa tudi številna druga društva in posamezniki.  “Pomembno je, da so se pri pripravi simpozija, ki je mednarodno pomemben dogodek, Ravne med seboj povezale. Na to smo lahko ponosni,” je za Koroške novice povedala dr. Karla Oder iz Koroškega pokrajinskega muzeja Društva SPKŽ.

Dogodki