Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu si bomo lahko ogledali čisto prave samuraje

V sredo, 13. septembra 2023, bo v Slovenj Gradcu gostovala skupina samurajskih bojevnikov Katanayaichi iz Japonske.

Skupina samurajskih bojevnikov Katanayaichi iz Japonske bo v Slovenj Gradcu, Ljubljani, Kočevju in Brdih med 13. in 15. septembrom 2023 prikazala tradicionalno japonsko umetnost mečevanja, imenovano »tate«, združeno s sodobnimi tehnikami uprizarjanja, s čimer ljudem po vsem svetu zagotavljajo ganljivo izkušnjo v predstavi, ki jo lahko občutite z vsemi petimi čuti, saj stremijo k pripovedovanju zgodb brez zanašanja na besede, preseganju kulturnih in jezikovnih ovir ter zagotavljanju edinstvene čustvene izkušnje za občinstvo. Njihov cilj je zagotoviti navdušenje nad japonskimi borilnimi veščinami s spajanjem tradicionalne japonske kulture mečevanja s sodobnimi produkcijskimi tehnikami.

Uprizorjena zgodba, ki si jo bomo lahko že jutri, 13. septembra 2023, ob 18. uri ogledali v Športni dvorani gimnazije v Slovenj Gradcu, se dogaja na začetku 16. stoletja, ko je Toyotomi Hideyoshi v času šogunata skušal poenotiti Japonsko. Predstava se imenuje Goemon, po glavnem liku, in prikazuje razredne razlike med bogatimi in revnimi prebivalci regije. Glavni lik je tat, ki zelo spretno krade bogatim, da bi dal revnim, in spominja na japonsko različico Robina Hooda.

Skupina je bila ustanovljena leta 2008, od leta 2015 pa potujejo po svetu in na spektakularen način širijo japonsko kulturo. Ob 15. obletnici ustanovitve bodo Slovenijo obiskali v sklopu svetovne turneje. Nastopili bodo Mizuno Dai, Yoshino Haruna, Yoshino Teppei, Sasaki Chika, Kai Keigo in Kume Ryohei.

Pred večernim nastopom za splošno javnost v Slovenj Gradcu bodo v dopoldanskem času nastopili na gimnaziji Slovenj Gradec za dijake, saj ima mesto posebno povezavo z Japonsko – pobrateni so z mestom Myoko v prefekturi Niigata ter imajo vzpostavljeno izmenjavo srednješolcev.

O skupini Katanayaichi: Med igranjem glavnih vlog v filmih, televizijskih dramah in gledališču je Mizuno Dai leta 2003 začel vaditi veščino bojevanja z meči »tate«. Leta 2008 je ustanovil lastno skupino, imenovano Katanayaichi. Nastopa na številnih odrih, vključno s predstavami v živo, dramami in korporativnimi sprejemi. Program skupine Katanayaichi je bil splošno priznan zaradi svoje ustvarjalne in inovativne serije gibov. Ponuja esenco klasičnega japonskega plesa in aikida. Mešanica tradicionalne in sodobne japonske kulture ustvarja povsem novo izkušnjo bojevanja »tate«.

Čeprav samurajev ni več, je Japonska skozi zgodovino in tudi zdaj v sodobnem času prežeta s samurajskim načinom razmišljanja. »Počutim se počaščenega in ponosnega. Dandanes najdemo samuraje v stripih, mangah in anime risankah, s katerimi bralci in gledalci spoznavajo zgodovino in življenje samurajev in nindž starodavne Japonske« pravi Mizuno.

Njihova oblačila, posodobljena različica tradicionalnih samurajskih kimonov, so ročno izdelana. V svoji delavnici izdelujejo tudi katane, samurajske meče. Za namene predstave so le-te narejene iz lesa, zelo lahke in niso nevarne kot prave katane.

Pridružite se plemenitim samurajskim bojevnikom jutri, 13. septembra 2023, ob 18. uri v Športni dvorani Gimnazije Slovenj Gradec, vstop na predstavo je brezplačen.

Vir: Veleposlaništvo Japonske v Ljubljani

Dogodki

V sredo, 13. septembra 2023, bo v Slovenj Gradcu gostovala skupina samurajskih bojevnikov Katanayaichi iz Japonske.