Search
Close this search box.

Muzej za arhitekturo in oblikovanje postal prejemnik najvišjega nacionalnega priznanja na področju muzejskega dela

Ob 10. obletnici  je Muzej za arhitekturo in oblikovanje postal prejemnik kar dveh najvišjih nacionalnih priznanj na področju arhitekture in muzejske dejavnosti. Po Plečnikovi medalji direktorju Matevžu Čeliku za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture za vodenje ter uveljavitev muzeja v domači in mednarodni arhitekturni skupnosti je MAO postal prejemnik Valvasorjeve nagrade za enkratne dosežke za 26. bienale oblikovanja z naslovom BIO 26| Skupno znanje.

Valvasorjeve nagrade so najvišja priznanja na področju muzealstva, ki jih vsako leto podeljuje Slovensko muzejsko društvo. Komisija je o letošnjem nagrajencu zapisala, da je Muzej za arhitekturo in oblikovanje s 26. bienalom oblikovanja in njegovo razstavno govorico dosegel velik konceptualni preskok v razumevanju sodobnih muzejev, pri čemer še vedno ostaja pomemben promotor in skrbnik slovenske oblikovalske dediščine.

BIO 26| Skupno znanje, projekt, ki je skozi procese razvoja oblikovalskih zasnov in z razstavno predstavitvijo odkrival moč in potencial sodobnega oblikovanja, v središče postavlja krizo na področju informacij ter vprašanja o odzivu družbe in posameznika na spremembe, ki jih prinaša hiter razvoj novih informacijskih tehnologij. Aktualno temo razstave, ki je enakomerno nagovorila širok spekter občinstva, je dopolnilo približno 90 dogodkov, namenjenih različnim javnostim, in obsežen katalog v slovenskem in angleškem jeziku.

Bienale oblikovanja je pred desetimi leti, ko je vodstvo muzeja prevzel Matevž Čelik, naredil konceptualni preobrat, saj je iz pregledne razstave industrijskega oblikovanja po smernicah sodobnega razumevanja muzejev prešel v koncept družbene participacije. V svoji 26. različici se je bienale pod vodstvom Maje Šuštaršič, kustosa Thomasa Geislerja in Aline Lare Rezende ter ekipe programsko povezal s številnimi institucijami, kot so Narodna in univerzitetna knjižnica, časopisna hiša Delo, Botanični vrt Ljubljana, Dom starejših občanov Fužine, Muzej sodobne umetnosti Metelkova (MSUM), fakultete Univerze v Ljubljani (UL) in drugimi.  

Bienale oblikovanja še naprej ostaja pomemben promotor slovenske umetnosti in skrbnik kulturne dediščine oblikovanja, kar je bilo v okviru minulega bienala poudarjeno z delom razstave z naslovom Predmet in zbirka, ki je v MAO postavljena na stalen ogled in predstavlja zbirko arhitekture, oblikovanja in fotografije, ki jo v svojem fundusu hrani muzej.

Valvasorjevo nagrado za posebne dosežke 2020 prejme celotna avtorska ekipa BIO 26, ki so jo sestavljali:

Maja Šuštaršič – vodja bienala oblikovanja, muzejska svetovalka, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Thomas Geisler – kustos BIO 26, direktor Kunstgewerbemuseum Dresden, Aline Lara Rezende – asistentka kustosa BIO 26, samostojna kustosinja, Mojca Mihailovič Škrinjar – vodja produkcijskih procesov BIO 26, Design business svetovanje.

Kolektiv Muzeja za arhitekturo in oblikovanje

Matevž Čelik – direktor MAO, mag. Anja Zorko – vodja CZK, Saša Štefe – pomočnica vodje BIO,  Maja Vardjan – strokovni svet BIO 26, kustosinja razstave Predmet in zbirka, dr. Cvetka Požar – kustosinja razstave Predmet in zbirka, Natalija Lapajne – vodja izobraževalnih dejavnosti, Nikola Pongrac – vodja postavitve razstave, Urška Špeh – pomočnica kustosoma za razstavo, Maruša Kuret – koordinatorka spremljevalnega programa, Katarina Nahtigal – pomočnica kustosoma za besedila, Nuša Zupanc – koordinatorka projekta Podhod Ajdovščina ter Mika Cimolini, Maja Kovačič, Nataša Celec, Alenka Klun, Bojan M. Ažman.

Studio Ljudje: Miha Artnak, Emil Kozole, Urška Stariha – vizualna podoba BIO 26

Mertelj Vrabič Arhitekti: Matic Vrabič, Eva Gusel, Mašo Mertelj – oblikovanje razstave BIO 26

Komisijo za Valvasorjeva odličja so sestavljali mag. Marjetka Balkovec Debevec, Marjeta Bregar, Goran Milovanović, mag. Miha Mlinar (predsednik komisije), dr. Karla Oder, mag. Tita Porenta in dr. Maša Sakara Sučević, ki so v obrazložitvi nagrade zapisali:

Poleg nagrad za posebne enkratne dosežke, ki so jo prejeli Muzej za arhitekturo in oblikovanje, avtorska skupina Narodne galerije za projekt Ivana Kobilca in Narodni muzej za razstavni projekt Koptske tkanine, je komisija podelila še laskavi naslov nagrade za življenjsko delo, ki jo prejela Nina Zdravič Polič, muzejska svétnica v Slovenskem etnografskem muzeju. Podeljenih je bilo še 5 častnih Valvasorjevih priznanj, in sicer Ireni in Metki Kavčič za darovanje gradiva iz zapuščine Maksa Kavčiča Slovenskemu gledališkemu inštitutu, Mateji Logar za darilo zapuščine dr. Borisa Kuharja Slovenskemu etnografskemu muzeju, Stanislavu Tušku za 30 let delovanja na področju tehniške dediščine in avtorski skupini za razstavo Zgodbe o ljudeh s krili na nogah ter Janezu Kunavru za posebne zasluge pri popularizaciji varstva kulturne dediščine. Valvasorjev nagelj, priznanje za projekte s poudarkom na socialni empatiji, je prejel Javni zavod za kulturo, mladino in šport – Mestni muzej Litija za razstavni projekt Dediščina nas povezuje.

Besedilo: MAO

Dogodki

Več iz istega kraja