Search
Close this search box.

Notranji minister Hojs in direktor policije Travner odstopila

Notranji minister Aleš Hojs je na novinarski konferenci sporočil, da je ob današnjih hišnih preiskavah glede nabav opreme, ki jih vidi kot politično motivirane, premierju Janezu Janši danes ponudil svoj odstop, Janša pa ga je sprejel. Ob tem je Hojs dodal, da je sam sprejel tudi odstop generalnega direktorja policije Antona Travnerja.

Hojs je na vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 odgovoril tudi na vprašanje o današnjih hišnih preiskavah glede nakupov opreme v času epidemije. Pojasnil je, da o njih ni bil vnaprej obveščen, danes okoli 8. ure pa ga je namestnik generalnega direktorja policije Jože Senica obvestil, da Nacionalni preiskovalni urad (NPU) izvaja hišne preiskave glede nabave zaščitne opreme v zvezi s kazensko zadevo oškodovanja javnih sredstev pri več osebah in na več lokacijah, med drugim tudi pri varovani osebi, ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku. Uro za tem je prejel tudi obvestilo, da je bila ministru za čas hišne preiskave odvzeta prostost.

Spomnil je, da mu pooblastila ministra ne omogočajo neposrednega vpliva ali neposrednega vmešavanja v delo policije, a vendar meni, da je to, kar se dogaja danes, politično motivirano delo, da gre za politične postopke in v tej zvezi sprejema “politično odgovornost”. Tako je predsedniku vlade poslal svoj odstop, ki ga je ta tudi že sprejel. Delo ministra pa bo sicer opravljal, dokler se z odstopom ne bo seznanil DZ, je pojasnil.

Še pred svojim odstopom je sam sprejel tudi odstop generalnega direktorja policije Antona Travnerja, ki je sicer na dopustu, odstopno izjavo pa je poslal kmalu po tem, ko je tudi sam prejel obvestilo o hišnih preiskavah.

“Kot minister se nikoli nisem vpletal v delo policije, v smislu koga, kdaj in zakaj preiskovati. Moje stališče je vedno bilo, da je treba v tej državi narediti red za vse, torej da je treba kazniva dejanja preganjati,” je dejal. Ob tem pa, kot je dodal, ne more mimo dejstva, da imamo celo vrsto založenih kazenskih postopkov, zadev v predalih na tožilstvu in sodiščih. Zato je od direktorja policije zahteval, da izvede notranji nadzor nad delom NPU, direktorju policije pa dal po zamenjavi direktorja NPU jasno vedeti, da se s to njegovo odločitvijo strinja.

“Ne morem pa pristati na to, da očitno v naši državi policijo bolj kot direktor ali kot nekdo drug, ki bi jo moral, torej vsa struktura znotraj policije, usmerja tednik Mladina, usmerjajo tožilci, ki so se v preteklosti že izkazali kot tisti, ki pretežno vodijo postopke proti politično neprimernim osebam – torej zoper desnico,” je dejal. Po njegovih besedah gre očitno tudi v tem primeru zgolj za eno in edino željo: “diskreditirati nas ministre, predsednika vlade in doseči to, kar si nekateri neizmerno želijo, padec te koalicije in ohranitev vseh privilegijev, ki jim jih je – vključno s stranko SD – leta in leta dajala levosredinska koalicija, v kateri je stranka SD vedno sodelovala”.

Hojs je poudaril, da sam za preiskave ni vedel, “očitno pa so za preiskave vedeli na tedniku Mladina”, v katerem so pred nekaj dnevi objavili obširno ovadbo zoper Počivalška, in sicer dovolj natančno, kar pomeni, da so vedeli, kaj se v policiji pripravlja. Prav tako pa je danes na portalu Necenzurirano zelo natančen opis, kako naj bi te preiskave tekle in kdo naj bi jih usmerjal, je dodal Hojs.

Obenem je tudi zavrnil navedbe poslanca SD Matjaža Nemca in predsedujoče SD Tanje Fajon na Twitterju in zanikal, da bi on osebno ali kdorkoli z ministrstva z mojo vednostjo karkoli glede preiskav sporočal Novi24TV, kar je zanikal tudi že odgovorni urednik. Slednji je po Hojsovih navedbah povedal, da so jih prebivalci Olimja obvestili, da so nekatere televizijske ekipe na območju Olimja čakale že v ponedeljek zjutraj, “ampak se jim je očitno zalomilo”. Seja vlade je namreč v nedeljo trajala do poznega večera in Počivalšek ni prespal v domači hiši, je pojasnil Hojs.

Glede Fajonove je Hojs dejal, da se “očitno zaveda, da je treba graditi na rušenju te vlade, kajti drugega programa očitno ta opozicija nima, torej nobene alternative, nobenih idej, nobenih programov”.

“Jasno je, da imamo v strukturah policije tako imenovan politični del policije, ki ga več kot očitno še zmeraj upravljajo in z njim onemogočajo vlade, ki jim niso pri srcu,” je dejal. Ob tem je omenil politične škandale Draga Kosa in navedel, da je danes izvedel tudi, da je bila tudi zoper ministra Tonina spisana kazenska ovadba, in to vnaprej, saj niso niti počakali Toninovega zagovora pri kriminalistih, je pojasnil.

“Težko me boste prepričali, da ne gre za politično policijo, da ne gre za to, da policija ni v službi državljanov, ampak v službi globoke države,” je dejal.

Tudi v svoji odstopni izjavi, ki jo je objavil na Twitterju, je opozoril, da kriminalistična policija in Nacionalni preiskovalni urad že vrsto let ne sledita pričakovanjem državljanov pri preganjanju organiziranega kriminala. Kljub kadrovski menjavi na vrhu policije in menjavam, ki jih je do sedaj v policiji izvedel generalni direktor policije, ocenjujem, da je udbovsko-partijska struktura odločujočega dela policije v navezavi s tožilstvom in sodstvom ta iste provinience tako močno zasidrana v sistem, da mi ob obstoječi zakonodaji in pristojnostih, ki jih kot minister v odnosu do policije imam, ne omogoča učinkovite depolitizacije in sprememb v policiji,” je zapisal.

Predsednik vlade ima sicer po poslovniku državnega zbora sedem dni časa, da predsednika DZ obvesti o odstopu ministra. Ta nato v sedmih dneh seznanitev z odstopom uvrsti na dnevni red seje DZ. Kot se DZ na seji seznani s tem, ministru preneha funkcija.

Predsednik vlade ima nato še 10 dni časa, da predlaga novega kandidata za ministra ali da DZ obvesti, da bo to funkcijo začasno opravljal sam oz. jo poveril drugemu ministru. Kandidat se nato najpozneje v sedmih dneh predstavi pristojnemu delovnemu telesu, potem o kandidaturi glasuje še DZ.

Informacije o tem, kdaj bo predsednik vlade Janez Janša o odstopu Hojsa obvestil predsednika DZ, v premierjevem kabinetu za zdaj nimajo. Bi se pa lahko z odstopom DZ seznanil že na naslednji seji DZ, ki jo bodo predvidoma začeli 9. julija. Pričakovati je, da jo bo kolegij predsednika DZ na sredini seji tudi vsaj pogojno uvrstil na dnevni red.

Dogodki

Notranji minister Aleš Hojs je na novinarski konferenci sporočil, da je ob današnjih hišnih preiskavah glede nabav opreme, ki jih vidi kot politično motivirane, premierju Janezu Janši danes ponudil svoj odstop, Janša pa ga je sprejel. Ob tem je Hojs dodal, da je sam sprejel tudi odstop generalnega direktorja policije Antona Travnerja.