Aktualna Alenčica je pevka ansambla Zeme

Foto: Arhiv ansambla Zeme

Preverili smo, v katerem ansamblu prepeva Alenčica, ki bo kralju Matjažu že drugo leto zapovrstjo delala družbo in bo njegova sopotnica vse do naslednje Gradnje snežnih gradov v Črni. Našega kralja je ljubiteljica glasbe in petja prepričala ravno z mikrofonom v roki. Govora je seveda o Danijeli Zeme Pečnik, kraljici jodlanja z žametnim glasom, ki je bila tokrat na Grajskih travnikih v skupini graditeljev Turističnega društva Dravograd, ki mu tudi predseduje.

Danijela je članica Ansambla Zeme, v katerem ji družbo delajo sami izkušeni znani obrazi narodno-zabavne glasbene scene, kot rada reče Danijela »sami prekaljeni glasbeni mački«, ki sodijo med najkvalitetnejše zasedbe tako za protokolarne kot tudi malo manj formalne zabave. Ansambel se ponaša s širokim repertoarjem in s sproščeno energijo, kar je ravno prava mešanica, ki je potrebna za pravo »gavdo«.

Ansambel Zeme je sicer ustanovil harmonikar Franci Zeme, zdaj pa tradicijo nadaljujeta njegova sinova Bojan (op. a. Danijelin mož) in Andrej, ki sta kvintetovski zasedbi natančna in nerazdružljiva pihalca. Pogosto pa v ansamblu zapoje tudi Francijev vnuk, Dominik, Bojanov in Danijelin sin, ki smo ga lahko v živo poslušali tudi na koncertu za malega Lovra v Dravogradu.

Foto: Aljaž Uršej

»Bojan, ki je tudi avtor marsikatere zmagovalne melodije, ves čas pridno ustvarja in drži glasbeno tradicijo ansambla Zeme,« pove Danijela. In doda: »Pri tem pa mu pridno pomagam tudi jaz. Melodije, ki jih ustvarjava tako za nas kot tudi druge ansamble, so všečne vsakomur, tako laikom kot tudi prenekateri strokovni komisiji na raznih festivalih in učencem v glasbeni šoli.«

Danijela dodaja, da ima v ansamblu vsak svojo pomembno vlogo, kar pripomore k temu, da da jih radi povabijo na nastope po vsej Sloveniji in tudi v tujino. »Andrej je tisti, ki v vlogi čarodeja popestri marsikateri nastop in s tem navdušuje občinstvo. Svoj nepogrešljivi delček v mozaiku dodajajo glasbeni prijatelji, kot so Jože Mandl, ki s svojimi hitrimi in natančnimi prsti na tipkah poskrbi za poskok vseh na in pod odrom, hkrati pa svoje znanje kot odličen pedagog podaja tudi naprej svojim učencem.«

»Sandi Knez je dober in dolgoletni prijatelj odrov, ki na kitari zaigra vse, kar si naše občinstvo želi, z veseljem pa podaja svoje znanje tudi drugim. Še tako zaspanega poslušalca pa s pihanjem v bariton prebudi Jani Mithans, ki poskrbi, da nobena peta ne ostane “srbeča” in si ne bi želela na plesišče. V zasedbi imamo tudi podpornega člana, to je bobnar Mitja Telič, ki poskrbi za odličen glas ter ustrezen ritem in vas popelje v ritem srca z nami. Da srce ti zaigra zame, kot pravi naša najnovejša uspešnica,« obrazloži Danijela.

Izvedeli smo še, da jih čaka pestro in delovno leto 2019. Načrtujejo namreč izid nove zgoščenke, v planu imajo tudi snemanje videospota. Veliko časa in energije pa bodo vložili v priprave na nastop na Slovenski polki in valčku 2019, kjer se bodo predstavili z valčkom Sreča najine ljubezni. Vmes pa bodo redno nastopali na različnih zabavah, dogodkih tudi dobrodelnih prireditvah in festivalih. Ob vsem tem, pa se bo menda našel čas tudi za kralja Matjaža, za konec pove Danijela.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije