Search
Close this search box.

Japonski veleposlanik si je v Radljah ob Dravi ogledal lokacijo za posaditev drevoreda japonskih češenj (FOTO)

Letos obeležujemo 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Japonsko in Slovenijo. Ob tej priložnosti sta v petek občino Radlje ob Dravi obiskala japonski veleposlanik v Sloveniji Nj. Eksc. Hiromichi Matsushima in kulturna atašejka japonskega veleposlaništva, dr. Sayaka Yamashita.

Delegacijo veleposlaništva je v Dvorcu Radlje sprejel župan Alan Bukovnik, na srečanju pa so se pridružili tudi podžupan Robert Potnik, direktorica občinske uprave Marjana Švajger, vodja urada Katja Burja Kotnik in vodja projektov Klara Cigler.

Župan je veleposlaniku predstavil občino in ključne razvojne projekte, pogovarjali pa so se tudi o morebitnih priložnostih sodelovanja. Veleposlanik je poudaril pomembnost vzpostavitve občanom prijetnih naravnih prostorov in v okviru tega predstavil projekt »Sakura Cherry Tree Project«, ki bi ga želel izvesti tudi v občini Radlje. Gre za posaditev drevoreda japonskih češenj. Češnje Sakura s svojimi čudovitimi cvetovi veljajo za eno najbolj priljubljenih dreves na Japonskem in so njihov neuradni simbol.

Želja je, da bi se do marca prihodnje leto v čim več slovenskih občinah posadilo japonske češnje Sakura, v počastitev paraolimpijskih in olimpijskih iger v Tokiu. To je tudi eden izmed načinov, na katerega želi veleposlaništvo Japonske spodbuditi skrb za zelene površine ter prispevati k varovanju okolja, obenem pa na simboličen način dodatno okrepiti odnose med Slovenijo in Japonsko. Velja dodati še, da je občina Radlje ob Dravi od leta 2013 ponosna članica nevladne organizacije Župani za mir, katere ustanoviteljica je ravno Japonska. Na občini verjamejo, da bodo s tem obiskom okrepili dolgoletno sodelovanje in vzpostavili nove vezi.

Župan je veleposlaniku predstavil morebitno lokacijo za nasad češenj in ob tem povedal: » Občina Radlje ob Dravi je sonaravno in trajnostno razvojno naravnana občina, v kateri se trudimo iskati podobna razmišljajoča podjetja in investitorje ter jih povabiti v naše okolje z željo po razvoju gospodarstva in ustvarjanja novih delovnih mest v okviru zelenega preboja in z visoko dodano vrednostjo«.

Ob koncu uradnega dela se je japonski veleposlanik podpisal v zlato knjigo ter dodal še nekaj misli. Župan mu je v znak zahvale za obisk in morebitnega sodelovanja, katerega se veselijo vsi občani in občanke, podaril knjigo o kulturni dediščini Radelj ob Dravi in izdelke iz sibirskih borovnic, ki uspevajo na japonskem otoku Hokaido, kjer jih imenujejo sadež večne mladosti.

Po uradnem delu so si vsi zbrani ogledali še muzej in Vodni park Radlje ob Dravi, druženje pa zaključili ob prijetnem kosilu.

Vir: občina Radlje ob Dravi

Dogodki

Letos obeležujemo 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Japonsko in Slovenijo. Ob tej priložnosti sta v petek občino Radlje ob Dravi obiskala japonski veleposlanik v Sloveniji Nj. Eksc. Hiromichi Matsushima in kulturna atašejka japonskega veleposlaništva, dr. Sayaka Yamashita.