Search
Close this search box.

Na 50. ptujskem festivalu nastopili tudi koroški ansambli (FOTO in VIDEO)

50. let ptujskega festivala so obeležili s tridnevno prireditvijo, na kateri so nastopili tudi koroški ansambli.

Minuli konec tedna, od petka, 9. 8. 2019, do nedelje, 11. 8. 2019, je na Ptuju potekala tridnevna glasbena prireditev najstarejšega festivala narodno-zabavne glasbe Ptuj 2019, ki v letošnjem letu obeležuje 50-letnico. Na njej pa so med drugim sodelovali tudi člani ansambla Zeme, Vihar in Štirje Kovači.

FOTO: Vido Repanšek. Ansambel Vihar

V treh dneh je nastopilo 50 ansamblov, ki so izvajali nagrajene skladbe, na zaključni prireditvi, ki se je je udeležil tudi predsednik RS Borut Pahor, pa so razglasili tudi »naj vižo 50-let ptujskega festivala narodno-zabavne glasbe«. Ob tej priložnosti so na Ptuju med drugim pripravili tudi okroglo mizo, na kateri so spregovorili o prihodnosti te zvrsti glasbe doma in v tujini.

Festival narodno-zabavne glasbe na Ptuju je najstarejša prireditev te vrste v Sloveniji in v Evropi. Letošnji jubilejni festival je uvrščen v obeleževanje in praznovanje 1950. obletnice prve omembe mesta Ptuj v pisnih dokumentih.

Zaključne prireditve, na kateri se je predstavilo 32 nagrajenih skladb iz 50. letne zgodovine ptujskega festivala, ki so se potegovale za “naj vižo petdesetih let ptujskega festivala”, se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Družbi Radio-Tednik Ptuj je predsednik Pahor vročil Zahvalo predsednika republike za 50 let negovanja tradicije najstarejšega festivala narodno-zabavne glasbe v Sloveniji in njegove vloge pri krepitvi narodno-kulturne istovetnosti.

V finalnem večeru so nastopili: Cita in Jože Galič z ansamblom Zeme, ansambel Marka Štumpergerja, Vikend in Jože Kobler, Petovia kvintet, Viki Ašič st., Irena Vrčkovnik, Tanja Mikola in ansambel Vitezi celjski, Fantje z vseh vetrov, Nalet, Opoj, Ansambel bratov Poljanšek, Žargon, Pajdaši, Štirje kovači, Ponos, Mladi pomurci, Klateži, Zadetek, Štrk, Prerod, Petka, Štajerski baroni, Prleški kvintet, Primorski fantje, Vihar, Mladi prijatelji in ansambel Blaža Hutevca.

VIDEO: FESTIVAL NZG Ptuj 2019, finale 50 let festivala Ptuj. Skladba Te domače viže, v izvedbi ansambla Fantje z v seh vertov, je postala NAJ VŽA prvega pol stoletja festivala Ptuj. Glasbeniki so bili, tako kot nekoč, ovenčani z venci lüka.


Naziv “naj viža petdesetih let Ptujskega festivala” pa si je prislužila polka Te domače viže, avtorjev Francija Pupisa in Vlada Matkoviča, ki so jo zaigrali Fantje z vseh vetrov, ki so nastopil že na prvem festivalu. Za nagrado sta avtorja prejela plaketo – izdelek Steklarne Rogaška Slatina.

VIDEO: Ansambel Zeme na Ptuju

Ans. Zame

Objavil/a Radio Ptuj dne Nedelja, 11. avgust 2019

Ob tej posebni priložnosti pa so člani ansambla Zeme dejali: »Hvaležni smo najstarejšemu mestu na Slovenskem in festivalu narodno-zabavne glasbe za nastop na tem veličastnem odru, ki stoji že kar 50 let. Predstavili smo skladbo našega “ateja” Francija Zemeta – Najlepše je doma. Franci je bil rekorder glede števila nastopov na ptujskem festivalu in je s svojimi vižami dodobra zaznamoval dogajanje v obdobju od leta 1972 do zgodnjih devetdesetih let. Hvala za vse viže, tja čez mavrico. Skladba Najlepše je doma je bila nagrajena leta 1976. Skladba je dobila nagrado za najboljše besedilo in izvedbo. Čestitke organizatorjem in naj živijo TE DOMAČE VIŽE.«

VIDEO: Ansambel Vihar na Ptuju

Objavil/a Radio Ptuj dne Nedelja, 11. avgust 2019

»Sinoči smo uživali na Ptuju, kjer so odmevale zmagovalne pesmi ptujskih festivalov. Viharji smo zastopali ansambel Braneta Klavžarja s pesmijo Za dežjem pride sonce. Hvaležni organizatorjem za povabilo, da smo bili lahko del tako velikega spektakla z največjimi legendami narodno-zabavne glasbe! In naj živijo “te domače viže”,« pa so po prireditvi na njihovi Facebook strani zapisali člani ansambla Vihar.

VIDEO: Štirje Kovači, ki so na festivalu na Ptuju nastopili in slavili mnogokrat.

Štirje kovači

Objavil/a Radio Ptuj dne Nedelja, 11. avgust 2019

Pri tem naj še omenimo, da so na petkovi prireditvi izbrali tudi najlepšo vižo 5.desetletja in to je postala skladba Ko polko urežem, avtorjev Gregorja Gramca in Vere Šolinc, v izvedbi Ansambla Vikend.

Iskrene čestitke slavljencem in tudi nagrajencem.

Vir: Radio Ptuj

Dogodki

50. let ptujskega festivala so obeležili s tridnevno prireditvijo, na kateri so nastopili tudi koroški ansambli.