Uprava za varno hrano je sporne kumarice odkrila ob vzorčenju 28. avgusta v okviru uvoznih postopkov. Šlo je za skupno 15,2 tone svežih kumaric, namenjenih za nadaljnjo predelavo, je v današnji izjavi za medije povedala vodja sektorja za nadzor hrane Nadja Škrk.
Po vzorčenju je uvoznik, podjetje Ahac, pošiljko zadržal v skladišču. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) je rezultate analize posredoval 30. septembra. “Lastnika blaga, podjetje Ahac, smo nemudoma seznanili z rezultati analiz in pozvali, da predloži dokazilo o skladnosti pošiljke, kot je na primer analizno poročilo z izmerjeno koncentracijo paracetamola v tem proizvodu,” je pojasnila. NLZOH te analize po njenih besedah namreč ni izvedel, saj nima kvantitativne akreditirane metode.
Po rezultatih analize, ki so jih upravi iz podjetja posredovali v torek, je bila v nepredelanih kumaricah ugotovljena prisotnost paracetamola v koncentraciji 28,6 miligrama. “Te kumarice niso bile nadalje predelane in niso zašle na trg,” je poudarila Škrk.
Podjetje jih je seznanilo tudi z rezultatom lastnega vzorčenja nepredelanih kumaric drugega indijskega dobavitelja, ki je pokazalo na prisotnost paracetamola v koncentraciji 4,2 miligrama. Ker je del teh kumaric že v prometu, so v torek sprožili preventivni umik.
Ta se nanaša na delikatesne kumarice v kisu Droga in delikatesne kumarice v kisu Spar, v obeh primerih 670-gramske. Distributerji so Mercator Cash and Carry, Jager, Tuš in Spar, je razvidno iz objave na spletnih straneh uprave. Potrošnikom svetujejo, da teh živil začasno ne uživajo. Po prejemu analiznih izvidov bo informacija posodobljena, so napovedali.
Iz podjetja Ahac so po besedah Škrk posredovali tudi rezultat analize končnega proizvoda kumaric iz ene od predhodnih pošiljk, v katerem pa paracetamol ni prisoten.
Za analizo vzorcev pošiljke spornih kumaric so se v upravi odločili, ker gre za novega uvoznika. Poleg standardnih preiskav na ostanke pesticidov so v tem primeru izvedli tudi analizo na prisotnost organskih spojin, s katero odkrivajo morebitne goljufive prakse.
O vseh ugotovitvah v tej zadevi so v upravi obvestili tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje, da bi izdelal oceno tveganja, kaj določena koncentracija paracetamola pomeni za zdravje.
Izvedli so tudi dodatno vzorčenje dveh naključno izbranih izdelkov istega proizvajalca, vzorčili pa bodo tudi druge vložnine na trgu, da bi preverili, ali prisotnost paracetamola morda ne predstavlja širše prakse, je dodala.
Uprava je o ugotovitvah obvestila tudi pristojne organe drugih držav EU in Evropsko komisijo. Glede na razpoložljive podatke gre po besedah Škrk za prvo odkritje paracetamola v takšnem živilu v EU.
Paracetamol se sicer najpogosteje uporablja za blaženje bolečin in zniževanje povišane telesne temperature. Razlogi za prisotnost te snovi v živilih in njegovi morebitni tehnološki učinki pri proizvodnji živil upravi niso znani. Stopili so v stik s strokovnjaki drugih držav EU, ki prav tako ne razpolagajo s podatki o tovrstni uporabi paracetamola v živilski industriji.
Po navedbah uprave bi lahko bila prisotnost paracetamola posledica nedovoljene prakse obdelave živil, ki se potencialno izvaja v tretjih državah. To snov živilom dodajajo v nekaterih afriških državah kot sredstvo za mehčanje živil, zlasti mesa, so navedli.
Vir: STA