Avstrija 4. junija uvaja covidno potrdilo

Avstrijski parlament je v sredo potrdil predlog zakona o uvedbi t. i. zelenega potrdila, ki bo tistim, ki so cepljeni proti novem koronavirusu ali so bolezen preboleli ali imajo negativni izvid, omogočil obisk restavracij, hotelov in kulturnih ustanov. Potrdilo bodo uvedli 4. junija, poroča STA.
austria-1118568_1920

Kot so dodali so predlog zakona podprle vse stranke v avstrijskem parlamentu razen svobodnjakov. Ob tem so dodali, da je predlog minuli teden povzročil precej razburjenja, ker naj bi posegal v pravice o varstvu osebnih podatkov. Potem ko so iz predloga črtali sporne dele, ki so zadevali množično hranjenje podatkov, je avstrijska vlada na svojo stran pridobila tudi večji del opozicije, so še zapisali.

Opozicija je izločitev spornih delov označila za zmago in poudarila, da so preprečili vzpostavitev “države nadzora”. V liberalni stranki NEOS, ki je prav tako podprla predlog, so bili kritični do vlade, ker pri uvedbi covidnega potrdila ni počakala na EU. Kancler Sebastian Kurz pa je ob tem zavrnil kritike in zatrdil, da zeleno potrdilo “narekuje tempo” v Evropi za uvedbo skupnega covidnega potrdila.

Wolfgang Mückstein, avstrijski minister za zdravje pa se je zahvalil opoziciji za konstruktiven pristop in povedal, da zakon odpira pot za vrnitev v normalno življenje.

Na ravni EU naj bi covidno potrdilo uveljavili do 1. julija, še poroča STA.

VIR: STA

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.