Search
Close this search box.

Korošica Tanja Leskovec o seminarju Evropske podeželske mladine na Finskem

Evropska podeželska mladina (Rural Youth Europe) je mednarodna nevladna organizacija za mlade na podeželju. Ukvarja se s promoviranjem in aktiviranjem mladih na podeželju ter organizira mednarodna usposabljanja, med njimi tudi jesenski seminar, namenjen mladim iz vse Evrope. Slednjega smo se preko Zveze slovenske podeželske mladine (ZSPM) udeležila tudi štiri dekleta iz Slovenije, ki smo predstavljala svoja lokalna društva. Sama sem zastopala podeželsko mladino s Koroške, Društvo podeželske mladine Mežiška dolina, Barbara, Mateja in Ines pa Društvo podeželske mladine Spodnje Podravje.

Evropska podeželska mladina (Rural Youth Europe) je mednarodna nevladna organizacija za mlade na podeželju.
Jesenski seminar na Finskem. 

Sredi deževne novembrske noči sem se s kovčkom odpravila v avstrijski Gradec. Le kam me bodo tokrat odnesle noge, v tem primeru krila. Odpotovala sem na sever, natančneje na Finsko, kjer sem se udeležila izobraževalnega seminarja na temo mediji in njihova vpletenost v delovanje društev podeželske mladine širom Slovenije.

Naša tema so bili mediji in njihova vpletenost v komuniciranje in promoviranje društev podeželske mladine. Razpravljali smo, katere medije največkrat uporabljamo, da se približamo svojim članom ter kako pogosto za promoviranje dogodkov uporabljamo socialne medije, kot so Facebook, Snapchat, Instagram in podobni. Omenili smo, na kaj moramo paziti pri objavah na socialnih omrežjih, kakšna so lahko tveganja in kakšne so prednosti uporabe novodobnih medijev in klasičnih, kot sta časopis in radio.

Od časopisa do pametnih telefonov, računalnikov in socialnih omrežij.
Od časopisa do pametnih telefonov, računalnikov in socialnih omrežij

Razdelili smo se v manjše skupine in razpravljali na zastavljena vprašanja. V skupini smo bili vedno ljudje različnih narodnosti in hitro smo ugotovili, da se naši pogledi razlikujejo. Kljub različnosti smo našli zelo veliko skupnih značilnosti in razmišljanj. Npr.  na Finskem igra uporaba socialnih medijev za obveščanje članov zelo pomembno vlogo. Precej dobro se zavedajo pojma digitalizacija družbe, saj že otroke s posebnimi delavnicami učijo, kako uporabljati računalnike, tablice in pametne telefone.

Obveščanjein promoviranje dogodkov organiziranih s strani Finskega združenja podeželske mladine temelji predvsem na novodobnih medijih. Nekoliko bolj tradicionalen način obveščanja ohranjajo v Švici, kjer svoje člane o pomembnejših dogodkih obveščajo tudi v pismih. Njihovi člani domov po pošti prejmejo obvestila, kateri dogodki so na programu v naslednjih mesecih. Izvedeli smo veliko novih in zanimivih stvari. Punce iz Slovenije smo ugotovile, da se tudi pri nas večina obveščanja deli prek socialnih omrežij, hkrati pa se trudimo ohranjati tradicionalne medije, kot sta časopis in obveščanje članov v pisni obliki. Bilo je zanimivo sodelovati v pogovorih in izmenjavati mnenja.


Čez dan so potekali seminarji, ob večerih smo prosti čas izkoristili za spoznavanje in druženje. V skupini nas je bilo okoli 30 iz dvanajstih držav. Ob igranju družabnih iger, učenju tradicionalnih plesov, smejanju ali spontanemu pogovoru so večeri minili kot bi trenil. Najbolj sem se razveselila, večera v savni in, kot se za pravega Finca spodobi, skoka v ledeno hladno jezero. Ogledali smo si tudi Helsinke, se odpravili na nočni pohod in predstavili tipične jedi svoje države. Slovenke smo prinesle potico, čokolade, slovensko kavo in sladke pijače. Bučno olje, tünko in lük smo predstavile kot lokalno jed s štajerskega konca, ržen kruh in kločeve nudelne kot značilnost s Koroške.

Finska me ni pustila ravnodušno. Je urejena in čista država, vse teče tako hitro a preprosto. V neokrnjeni naravi se čist zrak ter brezovi in borovi gozdovi se prepletajo z jezeri, ki so finska značilnost. Čeprav nas je gosta megla ovijala cel teden, ima tudi ta svoj čar. Je bil pa zato skok v jezero po savni v nočni megli toliko bolj misteriozen.

Doživela sem sijajen teden v tujini, ki bi ga z veseljem še enkrat ponovila. Ob koncu pa bi rada spodbudila vse mlade, ki oklevajo s prijavo na mednarodne dogodke. Nič se ne bojte novih izzivov! Spoznali boste nove kraje, navezali nova prijateljstva in ugotovili, da se tudi na drugem koncu Evrope mladi soočajo s podobnimi izzivi, ovirami in lepotami, ki jih prinaša življenje na podeželju. Verjemite, z nasmehom in željo po znanju se premosti še tako težka ovira.

Hvala Zvezi slovenske podeželske mladine za edinstveno priložnost, hvala Evropski podeželski mladini, najbolj iz srca pa se zahvaljujem vsem udeležencem, ki ste poskrbeli za sproščen in poučen teden na Finskem.

Tekst: Tanja Leskovec

Dogodki