To so prednosti poroke pozimi

VIP02555-Edit

Kljub mrazu in krajšim dnevom se približno deset odstotkov parov odloči za poroko pozimi. V zimskem času je več možnosti, da bodo želeni poročni ponudniki dostopnejši in cenejši. Poseben pečat pa poroki lahko dajo sneg, praznične lučke in zimski prazniki. Vse več Slovencev pa se odloča tudi za zimske poroke v toplih krajih.

Da zimo za svoj čas poroke izbere približno deset odstotkov vseh parov, kažejo podatki statističnega urada. Delež je zadnjih pet let skoraj nespremenjen. Usodni “da” je tako v času koledarske zime med leti 2014 in 2018 v povprečju dahnilo 650 parov na leto.

Organizatorka porok Gordana Viher iz poročne agencije Goga je za STA dejala, da zimske poroke v Sloveniji niso najbolj priljubljene, saj nevestam ni všeč, da morajo biti precej oblečene. Po njenih izkušnjah pari izberejo zimski čas, “ker se morajo hitro poročiti, zaradi kakšnih listin ali pa v primerih, kjer je manjše število svatov”.

Po drugi strani pa je zimska prednost cenovna dostopnost, je dejala Viherjeva. Tako se denimo cene poročnih oblek lahko spustijo celo za 50 odstotkov.

Hkrati je izbira ženskih poročnih oblek za izposojo pozimi precej večja kot poleti. Poleg tega so razkošne poročne obleke z več plastmi poleti lahko prevroče, pozimi pa prav prijetne.

Gostinci so pozimi pripravljeni spustiti cene
FOTO: Aljaž Uršej – Videography & Photography

Z izjemo decembra je bistveno lažje in ceneje dobiti tudi prostor za poroko, predvsem pri ponudnikih, ki imajo v tem času “mrtvo sezono”. A je vse odvisno od pričakovanj para. Nekateri namreč za poroko ne glede na letni čas odštejejo vrtoglave zneske.

Po besedah Viherjeve so zimske poroke priljubljene pri parih, ki imajo na zimo vezane želje, kot je denimo poroka v gorski koči, kjer mladoporočenca poroko lahko združita s smučarskimi počitnicami.

“Največ zimskih porok se vrti okrog snega ali pa so vezane na praznike, kot sta božič ali novo leto,” je za STA povedala načrtovalka porok Petra Starbek iz poročne agencije Storija inženiring. Po njenih izkušnjah je parom, ki se odločijo za poroko pozimi, všeč, da je narava malo drugačna, da je vsaj ponekod zunaj sneg, v prazničnem času pa so kraji že tako ali tako okrašeni z lučkami. Letni čas pa se po njenih besedah poleg za slikanje nadvse primerne zimske svetlobe kaže tudi pri motivih poročnih fotografij, na katerih pari pogosto delajo snežaka, se kepajo, smučajo ali krasijo božično drevo.

Med pari, ki računajo na sneg, so tako med drugim priljubljene poroke na Rogli, Pohorju in v Kranjski Gori ob jezeru Jasna. Dostopnejše pa so tudi turistično obiskane lokacije, denimo na Bledu in okolici, je za STA dejala načrtovalka porok Tatjana Ovsenek iz agencije Chic Weddings.

“Nekateri pari se za zimsko poroko odločijo, ker imajo tako večjo ponudbo vrhunskih ponudnikov,” je dejala Ovsenekova, ki skuša kot organizatorka porok pozimi izpogajati popuste. Kot je dejala, so gostinci cene pripravljeni spustiti, prav tako je lažje dobiti vrhunske glasbenike in fotografe. Drugače pa je s cvetjem, ki je pozimi dražje.

Pozimi je lažje dobiti vrhunske fotografe
FOTO: Aljaž Uršej – Videography & Photography

Po njenem opažanju pa se vse več Slovencev odloča tudi za poroke v toplejših krajih, denimo na Kanarskih otokih. Tako letalske karte kot tudi namestitev so po njenih besedah pozimi tudi do 50 odstotkov cenejše kot poleti, pa tudi temperature niso previsoke. “Toplo je, lepo je, plaže so čudovite,” je povzela.

FOTO: Aljaž Uršej – Videography & Photography

Zima prinaša tudi ugodnejše temperature za peciva in torte, zaradi mraza dlje časa zdrži tudi ličilo. Konec in začetek leta sta z bolj družinskimi prazniki, kot so božič, novo leto, kasneje pa tudi Valentinovo, že sicer čas praznovanj, tradicije, družine in ljubezni. Gostom pozimi termina poroke ni treba prilagajati poletnim dopustom, morda pa zimskemu smučanju. Ker poročna zabava pozimi praviloma poteka v zaprtih prostorih, imata ženin in nevesta lahko manj skrbi zaradi vpliva vremena na poroko.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
mikka
mikka
24. februarja, 2020 13:58

Cene za fotografiranje porok so nekje 350-1500 € > https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/porocni-fotograf/fotografiranje-porok/

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.