Search
Close this search box.

Če še niste izbrali dimnikarja, ste v prekršku

kaznih zaradi kurjenja neprimernih drv smo že poročali. Lastnike kurilnih naprav pa lahko doleti tudi kazen, če jim kurilnih naprav ne pregleda dimnikar, ki pa ga morajo izbrati sami.

https://www.koroskenovice.si/novice/z-novo-kurilno-sezono-nova-zakonodajo-in-vrtoglavo-visoke-kazni/

Lastniki kurilnih naprav ste imeli možnost sami izbrati izvajalca dimnikarskih storitev do konca junija, in to za obdobje 12 mesecev. Če tega niste storili, bo veljalo, da bo storitev za vas še naprej opravljalo isto dimnikarsko podjetje kot lani, lahko pa vas doleti tudi kazen.

Potrošniki pa morate biti pozorni, saj v nekaterih občinah dozdajšnje družbe nimajo novega dovoljena za opravljanje dejavnosti, v teh primerih morajo lastniki kurilnih naprav izbrati novo dimnikarsko družbo.

Ministrstvo za okolje in prostor je v skladu z zakonom o dimnikarskih storitvah že lani objavilo seznam dimnikarskih družb in dimnikarjev z ustreznimi dovoljenji in licencami in ga še sproti dopolnjuje. Glede na zakonodajo si mora vsak lastnik kurilne naprave izbrati izvajalca dimnikarskih storitev, ki bo na kurilnih in dimovodnih napravah ter zračnikih opravil pregled enkrat letno. Praviloma se storitev opravi hkratno s čiščenjem naprav.

S čiščenjem in pregledom kurilnih naprav se zagotavlja požarna varnost (zmanjšanje števila dimniških požarov), osvešča uporabnike o stanju njihovih naprav, hkrati pa se zagotavlja zdravstvena varnost (nevarnost pred zastrupitvijo z dimnimi plini) in tveganja povezana z varstvom okolja (izpusti-emisije). Hkrati pa čiščenje kurilnih naprav zmanjša stroške porabljene energije (vsak milimeter sajastih oblog na kotlu poveča porabo energije za 3-5 odstotkov).

Kako je s čiščenjem naprav in morebitnimi sankcijami zaradi (ne)izbire dimnikarskega podjetja oz. dimnikarja, smo preverili na Ministrstvu za okolje in prostor.

Koliko gospodinjstev si še ni izbralo dimnikarja?

»S podatkom za vse naprave skupaj ne razpolagamo, vendar je možno za vsako posamezno kurilno napravo, ki je vpisana v evidenco izvedenih dimnikarskih storitev (vpisanih jih je 560.000), ugotoviti ali so njej opravljene storitve ali ne.«

Kakšne so sankcije za tiste, ki si do konec junija 2018 oz. do danes še niso izbrali dimnikarja?

»Predvidena je globa od 60 do 100 evrov. Od inšpekcijskih postopkov pa je odvisno, kako pogosto bo uporabnik plačal globo, dokler ne bo izpolnil svojih obveznosti.«

 Kakšne so posledice, če posameznik pred kurilno sezono ne da pregledati kurilne naprave dimnikarskemu podjetju?

»Uporabnik pred kurilno sezono nima dolžnosti opraviti dimnikarskega pregleda, temveč mora opraviti storitve tako pogosto, kot to predvideva Uredba o pregledih, čiščenju in meritvah – v prilogi. V splošnem je treba torej kurilno napravo pred kurilno sezono pripraviti, kot je treba poskrbeti za kvaliteto in velikost goriva. Posledice malomarnega vzdrževanja kadarkoli pred in med obratovanjem lahko privedejo do – požara, prekomernih emisij, zastrupitve in prekomerne porabe goriva ter tudi ogrožanja okoliških ljudi in stvari.«

 

 

 

Dogodki