Search
Close this search box.

Po pustnem torku bomo deležni ohladitve, neviht, dežja in snega. Kje ga bo zapadlo največ?

V sredo bo oblačno s padavinami, vmes bo tudi zagrmelo. Ohladilo se bo, meja sneženja se bo ob močnejših padavinah ponekod v notranjosti Slovenije lahko spustila do nižin.

Nad severno Evropo je ciklonsko območje s centrom nad območjem Danske. Zahodno od Evrope, nad Atlantikom, je obsežno območje visokega zračnega pritiska. Hladna fronta se je od severozahoda približala Alpam in bo jutri zjutraj dosegla tudi naše kraje. Nad severno Italijo bo v prihodnjih urah začel nastajati sekundarni ciklon, ki bo nad Alpami upočasnil prehod hladne fronte in poskrbel za izdatnejšo količino padavin nad našimi kraji. 

V noči na sredo bodo padavine zajele večji del Slovenije. Meja sneženja bo sprva nad okoli 1500 m nadmorske višine. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. V sredo zjutraj se bodo padavine na severu Slovenije okrepile.

Hladna fronta bo zjutraj dosegla skrajni sever Slovenije in se čez dan počasi pomikala proti jugu/jugozahodu države. Zjutraj in dopoldne se bodo v pasu od severne Primorske, preko severne Notranjske, Gorenjske in osrednje Slovenije do Koroške in Savinjske regije začele pojavljati tudi nevihte. Nevihte se bodo pojavljale predvsem na meji med toplejšim in hladnejšim zrakom, ob prihodu hladne fronte. Ta linija se bo tekom dneva postopno pomikala od severa/severovzhoda, proti jugu/jugozahodu. Ob nevihtah se bodo lokalno pojavljali močnejši nalivi in sodra.

Hladna fronta prinaša tudi ohladitev in posledično spust meje sneženja. V krajih z obilnejšimi padavinami (nalivi) se bo meja sneženja po prihodu hladne fronte lahko naglo spustila proti nižinam. Meja sneženja se bo proti nižinam predvidoma najprej spustila na Koroškem, ponekod na Gorenjskem, v delu Savinjske ter v delu Štajerske. Tam bo tudi največ verjetnosti za obilnejše sneženje do nižin in snežno odejo

Medtem bo drugod po državi (po nižinah) še deževalo. Ohladitev bo tekom dneva napredovala proti jugu in jugozahodu. Dejansko stanje vremena se bo zaradi konvektivnega dogajanja v ozračju lahko zelo razlikovalo od kraja do kraja. O agregatnem stanju padavin bo zelo odločala kombinacija intenzitete padavin in natančne temperature zraka.

Ob prihodu hladne fronte bodo zapihali vetrovi severnih smeri. Jutranje temperature bodo od 4 do 8 °C, na Primorskem okoli 10 °C. Dopoldan se bo ponekod na jugu Slovenije ogrelo do 10 °C, od severa pa se bo ob prihodu hladne fronte že hladilo. Popoldan se bodo temperature po Sloveniji gibale med 0 in 4 °C, na Primorskem okoli 12 °C.

Padavine bodo zvečer od severa slabele in postopno ponehale. Ob koncu padavin se bo meja sneženja po večini Slovenije spustila do nižin. Do četrtka zjutraj se bo postopno povsod razjasnilo.

V četrtek bo sprva pretežno jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Popoldne in zvečer se bo krepil jugozahodni veter, postopno se bo pooblačilo. V noči na petek bo prehodno deževalo, meja sneženja bo na okoli 700 m nadmorske višine.

V petek se bo zjasnilo, pihal bo okrepljen severni do severozahodni veter. V soboto na vzhodu še delno jasno, drugod se bo od zahoda pooblačilo in popoldne bo ponekod na Primorskem in Notranjskem že rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter.

Vir: ARSO, Neurje.si

Dogodki