Ansambel Zeme vam bo polepšal “četrtkov večer” s predstavitvijo nove zgoščenke

  • arhiv ansambla Zeme

Izšla je nova zgoščenka Ansambla Zeme, s katero se bodo predstavili tudi v nocojšnji oddaji Četrtkov večer domačih pesmi in napevov. Ob tej priložnosti pa smo glede na trenutno situacijo kar po telefonu poklepetali z njihovo pevko Danijelo Zeme.

Četrtkov večer domačih pesmi in napevov je najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija, ki že več kot šest desetletij ohranja narodnozabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodnozabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najbolj kakovostne zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe v živo.

Oddajo pripravljata napovedovalka Lucija Grm in glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem. Danes pa boste lahko v oddaji prisluhnili članom ancambla Zeme.

V oddaji bodo člani ansambla Zeme premierno predstavili dvanajst novih posnetkov iz albuma Najlepše je doma. Poleg tega pa boste lahko prisluhnili še nekaterim pesmim iz zgoščenke Naših 20 let, ki sta jih, kot mladeniča pred mnogimi leti posnela brata Andrej in Bojan Zeme pri Ansamblu Franca Miheliča.

Na zgoščenki ansambla Zeme je dvanajst skladb, polovica je avtorskih, pol pa je uspešnic očeta, Francija Zemeta, ki so jih na novo preoblekli. Kot je v šali v telefonskem pogovoru dejala Danijela, so izbrali za ta čas, ko vsi stremimo k temu, da ostanemo doma, ravno pravi naslov (Najlepše je doma).

Pri tem naj še omenimo, da je ansambel Zeme ustanovil harmonikar Franci Zeme, zdaj pa tradicijo nadaljujeta njegova sinova Bojan in Andrej, ki sta kvintetovski zasedbi natančna in nerazdružljiva pihalca. Pogosto pa v ansamblu zapoje tudi Francijev vnuk, Dominik, Bojanov in Danijelin sin.

»Bojan, ki je tudi avtor marsikatere zmagovalne melodije, ves čas pridno ustvarja in drži glasbeno tradicijo ansambla Zeme,« pove Danijela. In doda: »Pri tem pa mu pridno pomagam tudi jaz. Melodije, ki jih ustvarjava tako za nas kot tudi druge ansamble, so všečne vsakomur, tako laikom kot tudi prenekateri strokovni komisiji na raznih festivalih in učencem v glasbeni šoli.«

Danijela dodaja, da ima v ansamblu vsak svojo pomembno vlogo, kar pripomore k temu, da da jih radi povabijo na nastope po vsej Sloveniji in tudi v tujino. »Andrej je tisti, ki v vlogi čarodeja popestri marsikateri nastop in s tem navdušuje občinstvo. Svoj nepogrešljivi delček v mozaiku dodajajo glasbeni prijatelji, kot so Jože Mandl, ki s svojimi hitrimi in natančnimi prsti na tipkah poskrbi za poskok vseh na in pod odrom, hkrati pa svoje znanje kot odličen pedagog podaja tudi naprej svojim učencem.«

»Sandi Knez je dober in dolgoletni prijatelj odrov, ki na kitari zaigra vse, kar si naše občinstvo želi, z veseljem pa podaja svoje znanje tudi drugim. Še tako zaspanega poslušalca pa s pihanjem v bariton prebudi Jani Mithans, ki poskrbi, da nobena peta ne ostane “srbeča” in si ne bi želela na plesišče. V zasedbi imamo tudi podpornega člana, to je bobnar Mitja Telič, ki poskrbi za odličen glas ter ustrezen ritem, obrazloži Danijela, ki vas vabi, da jim že danes zvečer prisluhnete v oddaji Četrtkov večer domačih pesmi in napevov.

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila