raziskava

Vitamin D nima učinka na prebolevanje covida-19

Številni so lani polagali upe v različne prehranske dodatke, tudi v vitamin D, da bi preprečili okužbo z novim koronavirusom oz. zaplete pri prebolevanju covida-19. Vendar zadnje študije kažejo, da vitamin D nima negativnih, pa tudi ne pozitivnih učinkov na prebolevanje covida-19, opozarja imunolog Alojz Ihan.

Preberi »

Cvetni prah povečuje možnost okužbe z novim koronavirusom

Veliko cvetnega prahu v zraku povečuje možnost okužbe z novim koronavirusom. Stik s cvetnim prahom namreč oslabi protivirusni odziv sluznice dihal, pojasnjujejo znanstveniki. Dokaze za to povezavo jim dajejo podatki iz 31 držav, po katerih se je število okužb v primeru velike količine cvetnega prahu v ozračju povečalo.

Preberi »

Spremembe v duševnem zdravju zaposlenih zaradi covida-19 že opazne, zaposleni bolj izpostavljeni stresu kot običajno

Pandemija novega koronavirusa močno vpliva na vsakdanje življenje, na zdravstvenem, medosebnem, gospodarskem in finančnem področju. Izbruh covida-19 in ukrepi so in še bodo dolgoročno vplivali na gospodarstvo, podjetja in delovno okolje, kar je zaznano tudi skozi raziskave, izvedene v okviru projekta “Naprej”. Organizacije tako nenehno prilagajajo delovne procese, kar vključuje veliko načrtovanja, usposabljanja kadra in namenjanje veliko več časa komunikaciji z zaposlenimi.

Preberi »

Cepiva za 80 odstotkov zmanjšajo tveganje hujšega poteka covida-19

Že samo en odmerek cepiva proti okužbi z novim koronavirusom britansko-švedske naveze AstraZenece in oxfordske univerze ali podjetij BioNTech in Pfizer za kar 80 odstotkov zmanjša možnost hujšega poteka covida-19, pri katerem bi bilo potrebno bolnišnično zdravljenje, je pokazala raziskava, ki so jo opravili v Angliji.

Preberi »

Moderna začela testiranje cepiva, prilagojenega na mutacije novega koronavirusa

Ameriško farmacevtsko podjetje Moderna je v sredo sporočilo, da je začelo testiranje poskusnega cepiva proti mutacijam novega koronavirusa. Hkrati preizkušajo, ali bi morda proti novim različicam virusa zadostovalo cepljenje s tremi namesto z dvema odmerkoma cepiva. Moderna za letos napoveduje svetovno proizvodnjo 700 milijonov odmerkov cepiva.

Preberi »

Ljubezen (in spolnost) v času koronavirusa cvetita

Kako je “korona” vplivala na ljubezensko življenje Slovencev in Slovenk, so se vprašali pri laloki.si. V sodelovanju s spletnim portalom menjeql.com so izvedli raziskavo “Ljubezen v času korone.” Ugotovili so, da ima 55 % samskih udeležencev in udeleženk manj spolnih odnosov, 30 % samskih anketirancev pa je priznalo, da so kršili omejitve, najpogosteje policijsko uro.

Preberi »

Psi v nemški raziskavi v 94 odstotkih primerov odkrili novi koronavirus

Psi, ki so jih na fakulteti za veterino v nemškem Hannovru izurili za odkrivanje novega koronavirusa, so se pri tem izkazali za uspešne v kar 94 odstotkih primerov. Posebej izurjeni psi, ki virus zavohajo, sicer tovrstno delo že opravljajo na nekaterih letališčih in drugih prizoriščih na različnih koncih sveta.

Preberi »

prijavi se

prijavi se v svoj račun