NOB

Na Trotovem vrhu in pri spomeniku na Rimskem vrelcu pripravili spominski slovesnosti (VIDEO in FOTO)

Na Trotovem vrhu na Strojni je danes po enoletnem premoru potekala sicer že tradicionalna slovesnost v spomin padlim borcem Koroškega odreda. Predvsem so se udeleženci proslave spomnili padlega sekretarja OF Alojza Kompana Žnidaršiča, rudarja iz Črne na Koroškem, ter hudo ranjenega Lipija Kolenika iz Pliberka. Dogodek pa je bil med drugim posvečen tudi koroškemu kulturnemu delavcu Mitji Šipku. Spomnili pa so se tudi v decembru 2019 umrlega Karola Polanca, ki je dolga leta organiziral to prireditev in množično srečanje ljudi na Trotovem vrhu.

Preberi »

Počivalšek: Slovensko odporništvo nas je ohranjalo skozi zgodovino

Na Mali Gori pri Ribnici je popoldne potekala državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju. Slavnostni govornik, gospodarski minister Zdravko Počivalšek je poudaril, da danes izražamo spoštovanje slovenskemu odporništvu, ki nas je ohranjalo skozi zgodovino. Ozrl se je tudi v sedanji trenutek in ocenil, da je čas za široko razvojno fronto.

Preberi »

Slovenija praznuje dan upora proti okupatorju

Slovenija danes praznuje dan upora proti okupatorju, s katerim se spominjamo slovenskega odporništva in nastanka OF, osrednje odporniške organizacija Slovencev v drugi svetovni vojni. Državna proslava bo na Mali Gori, v predsedniški palači pa bosta državljane nagovorila predsednik republike Borut Pahor in predsednik ZZB NOB Marijan Križman.

Preberi »

Pred jutrišnjim praznikom so na Ravnah pripravili slovesnost s položitvijo venca k spomeniku NOB (VIDEO in FOTO)

Zveza združenj borcev NOB ob letošnji 80. obletnici oz. dnevu upora proti okupatorju pripravlja vrsto dogodkov. Osrednja spominska slovesnost v organizaciji ZZB bo danes zvečer v spletni obliki. Praznika pa so se danes na Ravnah spomnili tudi v Združenju borcev za vrednote NOB Mežiške doline, kjer so pripravili kratko slovesnost in položili venec k spomeniku NOB. Prisotne je nagovoril predsednik Združenja borcev za vrednote NOB, občinske organizacije Ravne na Koroškem, Maksimilijan Večko.

Preberi »
Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.