Mesto Ravne praznuje: Na Navrškem vrhu pripravili spominsko slovesnost ob ustanovitvi OF za Ravne in okolico (FOTO)

Danes je na Navrškem vrhu, pod okriljem OO ZB Ravne na Koroškem in Občine Ravne na Koroškem, potekala spominska svečanost ob ustanovitvi OF za Ravne in okolico, s položitvijo venca in kratkim kulturnim programom,

Praznik Občine Ravne na Koroškem je 12. april, dan, ko so leta 1952 slovenski poslanci izglasovali zakon, da postanejo Ravne na Koroškem mesto. Praznik mesta Ravne na Koroškem pa na Ravnah praznujejo oktobra, in sicer v spomin na ustanovitev prvega odbora OF, ki je bil ustanovljen 12. oktobra 1942, z namenom, da se uprejo okupatorju.

Na kratki slovesnost ob 79. obletnici ustanovitev OF za Ravne in okolico sta prisotne nagovorila predsednik Združenja borcev za vrednote NOB, Občinske organizacije Ravne na Koroškem, Maksimilijan Večko in župan Občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaž Rožen. Program so soustvarili člana Harmonikarskega orkestra KD Prežihov Voranc Ravne na Koroškem, Aljaž Verhovnik ter praporščaki.

Na prireditvi so se spomnili 12. 10. 1942, ko se je na Navrškem vrhu zbrala skupina zavednih domačinov, ki je sprejela pod vodstvom kmeta Bena Kotnika Lubasa sklep, da se je treba okupatorju tudi pri na tem območju upreti z orožjem. Skupina je ustanovila prvi odbor OF za takratni Guštanj in okolico.

Tradicionalnega organiziranega pohoda od Gimnazije Ravne do kmetije Naveršnik ter do spomenika letos zaradi epidemioloških razmer ni bilo.

FOTOGALERIJA: Spominska svečanost ob ustanovitvi OF za Ravne in okolico na Navrškem vrhu