
Poletna sezona Doma na Peci: nova oskrbnica, delavnice in dobrodošlica za vse generacije
Dom na Peci bo tudi letos odprt od 1. junija do konca septembra, z novo oskrbnico, bogato kulinarično ponudbo in poletnimi delavnicami za vse generacije.
Dom na Peci bo tudi letos odprt od 1. junija do konca septembra, z novo oskrbnico, bogato kulinarično ponudbo in poletnimi delavnicami za vse generacije.
Pisani tovornjački in prikolice Karavane okusov se bodo polni dobrot ustavili na mestnem trgu, zategnili ročno zavoro, zakurili peči, odprli lopute in pred očmi lačnih sladokuscev pripravili ”street food” za vse okuse.
Kmetijsko ministrstvo porabnike spodbuja, da na prihajajočih prvomajskih piknikih in druženjih posegajo po pridelkih in živilih domačih proizvajalcev. “Prvi maj praznujmo s slovensko hrano,” pozivajo. Obenem izpostavljajo še pomen pametnega načrtovanja potrebnih količin hrane in skrbi za zmanjševanje količin odpadne hrane.
Danes obeležujemo slovenski dan brez zavržene hrane, ki spodbuja k razmisleku o pomenu hrane in njeni premišljeni porabi. Povprečen prebivalec Slovenije vsako leto zavrže 78 kilogramov hrane, 44 odstotkov vse odpadne hrane pa nastane v gospodinjstvih. Tematiki zmanjšanja izgub hrane bo namenjen tudi današnji posvet v Ljubljani.
Bliža se velika noč, z njo pa so tesno povezani tudi pirhi. Leta 2023 je bila stopnja samooskrbe z jajci v Sloveniji 90-odstotna, kokoši so jih v povprečju znesle 900.000 na dan, navajajo na Sursu. Jajca so bila letošnjega marca za 1,4 odstotka dražja kot lani. Za 12,6 odstotka je bilo dražje maslo, cenejši pa so bili moka, mleko in sladkor.
V okviru tradicionalnega sejma Črna nedelja boste lahko v nedeljo, 6. aprila 2025, svoje brbončice razvajali na Kuhíni za vse okuse.
Začenja se spomladanski teden restavracij, na katerem bo sodelovalo 117 slovenskih restavracij. S tokratno temo Gostoljubni gostinci, zadovoljni gostje organizatorji poudarjajo, da so gostinci tudi na tem področju lahko izvirni. Posebno ponudbo bo mogoče okušati do 30. marca.
Po mnenju podjetja Gault&Millau, ki že desetletja podeljuje nazive najboljšim kuharjem, sta med najboljšimi v Sloveniji kar dva Korošca, Jure Dretnik in Jure Brložnik.
Pisani tovornjački in prikolice Karavane okusov se bodo polni dobrot ustavili na mestnem trgu, zategnili ročno zavoro, zakurili peči, odprli lopute in pred očmi lačnih sladokuscev pripravili ”street food” za vse okuse.
Inštitut za nutricionistiko je danes podelil nagrade za najbolj inovativna živila leta 2025. Prejelo jih je osem podjetij za deset izdelkov, med njimi je več vrst testenin in mlečnih izdelkov, pa tudi predpripravljeni obroki, namazi in kruh.