cena

Od torka nove cene goriv

Ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest se bosta opolnoči znižali. Bencin se bo pocenil za 1,8 centa na 1,464 evra, dizel pa za 9,5 centa na 1,623 evra za liter. Cena kurilnega olja bo za 9,5 centa nižja in bo znašala 1,306 evra na liter, so sporočili iz gospodarskega ministrstva.

Preberi »

Košarice živil v drugem popisu cen občutno cenejše

V drugem popisu cen 15 osnovnih živil, ki so ga izvedli 27. septembra, so bile košarice pri vseh šestih trgovcih v Sloveniji cenejše kot v prvem. Vse so bile cenejše od najcenejše v prvem popisu, zmanjšal se je cenovni razkorak med njimi. Najcenejšo košarico je tokrat ponujal Hofer, najdražjo pa Mercator.

Preberi »

Zaživel bo portal za primerjavo cen osnovnih živil

V okviru vladnih ukrepov za naslovitev draginje bo danes zaživela spletna stran, ki bo potrošnikom ponujala primerjavo cen osnovnih živil in lažjo izbiro med primerljivimi izdelki. Podrobnosti bo dopoldne na novinarski konferenci predstavila kmetijska ministrica Irena Šinko skupaj s sodelavci in izvajalcem popisa cen.

Preberi »

Svetovne cene hrane peti zaporedni mesec navzdol

Svetovne cene hrane so se avgusta še peti mesec zapored nekoliko znižale. Najbolj se je na mesečni ravni pocenilo rastlinsko olje, zaradi nadaljevanja izvoza iz črnomorskih pristanišč v Ukrajini so padle tudi cene pšenice, izhaja iz danes objavljenega poročila Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO).

Preberi »

Krivec: Meso se bo še podražilo. Lahko pa pride tudi do pomanjkanja

Cene mesa so se letos že zvišale, po napovedih direktorja Celjskih mesnin Izidorja Krivca pa se bo meso v prihodnje zaradi visokih stroškov še podražilo. “Cene bi morali zvišati vsaj za 15 odstotkov, sicer mesarji ne bodo preživeli,” ocenjuje prvi mož Celjskih mesnin, ki bodo letos po napovedih najverjetneje prepolovile dobiček iz poslovanja.

Preberi »
Robert Golob, FOTO: Državni zbor Republike Slovenije

Premier Golob: To je tako dobra kot slaba novica

Na javno naročilo Zavoda za blagovne rezerve RS za razširjen odkup 40.000 ton pšenice letine 2022 za človeško prehrano je prispela ena ponudba, so STA sporočili iz zavoda. Ta bo ponudbo zdaj pregledal in se odločil o oddaji naročila. Podrobnosti o ponujenih količinah niso razkrili. Premier Robert Golob meni, da je to tako dobra kot slaba novica.

Preberi »

Brez pomoči države bodo morali domovi zvišati oskrbnine 

Domovi bodo morali zaradi podražitev v primeru, da ne bo pomoči države, izvesti izredne uskladitve oskrbnin, je za STA posvarila skupnost socialnih zavodov. V nekaterih domovih so za STA dejali, da se za konkretno zvišanje še niso odločili, da pa so se stroški dela, materiala in storitev občutno povečali. Ministrstvo za delo jim je že prisluhnilo.

Preberi »

Predvidoma od septembra spremljanje cen 15 osnovnih živil

Predvidoma septembra bo steklo spremljanje in primerjava maloprodajnih cen košarice 15 osnovnih živilskih skupin pri različnih trgovcih, je razvidno iz javnega naročila za izbiro izvajalca spremljanja cen. Gre za enega od ukrepov vlade za naslovitev draginje, namen je odvrniti trgovce od preveč izrazitih podražitev.

Preberi »
Robert Golob, FOTO: Državni zbor Republike Slovenije

Vlada uredila cene goriv. Nižja cena dizla za vse

Vlada je danes skladno z napovedmi potrdila uredbi, s katerima se država začasno odpoveduje dvema okoljskima dajatvama tudi za dizel na bencinskih servisih na avtocestnem omrežju, kjer cene niso regulirane. Ukrep bo začel veljati takoj po objavi v uradnem listu, v dnevu ali dveh vlada od trgovcev pričakuje tudi prilagoditev marže.

Preberi »