Search
Close this search box.

V TAB-u pojasnili razloge za načrtovano 300-milijonsko prodajo

Koroško javnost je prejšnji teden vznemirila informacija o načrtovani prodaji enega najuspešnejših koroških podjetij. Novega lastnika naj bi dobil mežiški TAB, za nakup pa naj bi se zanimalo južnoafriška družba Metair.

Vest o tem je presenetila celo zaposlene. Po nekaj dneh ugibanj v javnosti so iz družbe TAB sporočili uradne informacije o dogajanju. Pojasnili so, da je družba TAB v postopku iskanja dolgoročnih razvojnih priložnosti začela pogovore z družbo Metair Investments Limited o potencialnem strateškem povezovanju. To bo operativno najverjetneje izvedeno s prodajo večine delnic družbe TAB družbi Metair.

Kot navajajo v TAB-u, so pogovori o strateškem povezovanju so v začetni fazi in trenutno glede tega ni sprejeta nobena končna odločitev. Za uspešno izvedbo nameravane transakcije morajo biti med drugim izpolnjeni še določeni pogoji, kot sta uspešen zaključek skrbnega pregleda s strani družbe Metair in uskladitev končnih pogojev transakcije med družbo Metair in delničarji družbe TAB. Družba TAB pričakuje, da v primeru realizacije nameravane transakcije ta ne bo izvedena pred četrtim kvartalom 2018.

Povezava z družbo Metair naj bi TAB-u olajšala soočenje s prihodnjimi izzivi, ki jih prinašajo razvoj novih baterijskih tehnologij, konsolidacija svetovne proizvodnje baterij in posledično potencialna potreba po visokih vlaganjih v razvoj novih produktov in proizvodnih tehnologij.

Družba TAB izraža zadovoljstvo, da je Metair pristopil k postopku z namenom, da v bodočnosti uporabi TAB-ov potencial na področju razvoja in raziskav, ohrani proizvodne lokacije in razišče možnosti za njihov nadaljnji razvoj. Bolj podrobni načrti družbe Metair bodo znani po zaključku skrbnega pregleda.

Metair je holdinška družba s sedežem v Johannesburgu v Južnoafriški republiki, ustanovljena leta 1948, ukvarja pa se s proizvodnjo, distribucijo in prodajo baterij in avtomobilskih komponent. V zadnjih letih je prisotna še na trgih Romunije, Turčije, Velike Britanije in Kenije – v vseh teh državah zdaj proizvaja baterije.

TAB je Korošcem dobro poznano podjetje, ki daje kruh okoli 1300 zaposlenim. Kot del nekdanje temeljne organizacije združenega dela Rudnika Mežica se je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja lastninilo podobno kot ostala družbena podjetja, trenutno pa je v lasti menedžerjev, med katerimi je največji, 15,9-odstotni posamični lastnik Bogomir Auprih, ki je direktor družbe od leta 2000, časnik Finance pa ga je uvrstil na 30. mesto lestvice najbogatejših Slovencev.

Dogodki