Search
Close this search box.

Potrjeno nadaljnje sodelovanje Partnerstva za Dravsko kolesarsko pot

Člani Partnerstva za Dravsko kolesarsko pot so na nedavni skupščini potrdili nadaljnje dvoletno sodelovanje. Obenem so sprejeli predlog širitve aktivnosti na plovnost in urejanje regijskega parka, s čimer želijo po navedbah koordinatorja, Regionalne razvojne agencije (RRA) za Podravje - Maribor, doseči še bolj celovit razvoj območja reke Drave.

Partnerstvo za Dravsko kolesarsko pot, sestavljeno iz 23 institucij, tako nadaljuje skupno sodelovanje v uspešni zgodbi, ki jo v naslednjih letih razširja tudi na druga področja in tako sledi zastavljenemu cilju in celovitemu upravljanju območja reke Drave,” so sporočili iz agencije.

V partnerstvu je združenih 18 občin ter ob RRA Podravje – Maribor še ZRS Bistra Ptuj, RRA Koroška in Zavod za turizem Maribor. Leta 2018 se jim je priključila tudi Direkcija RS za infrastrukturo, saj predstavlja Dravska kolesarska pot eno od pomembnejših državnih kolesarskih povezav v Sloveniji.

Letos so skupaj zgradili okoli osem kilometrov novih kolesarskih poti ter označili 15 kilometrov novih kolesarskih povezav, med drugim na Muti, Fali, v Radljah ob Dravi, Vuhredu, Bistrici ob Dravi, Melju in Dogošah. Najdaljša je bila označitev kolesarske povezave na relaciji Trbonje – Muta – Radlje ob Dravi – Vuhred v dolžini 15 kilometrov.

Grafična podoba Dravske kolesarske poti v Sloveniji in na Hrvaškem temelji na logotipu DravaBike in v skladu s tem je vzpostavljen koncept počivališč. “S kombinacijo lesa oz. desk smo želeli prikazati povezavo s splavarjenjem in splavi, ki so bili na Dravi v preteklosti glavni prepoznavni element. Nova počivališča so zasnovana iz več elementov, ki omogočajo prilagajanje postavitve in opremljenosti počivališča glede na lokacijo, potrebe in prostor, ki je na voljo. Lahko so pokrita ali brez strehe,pojasnjujejo v RRA za Podravje – Maribor.

V sklopu projekta Naša Drava so občine uredile 15 novih kolesarskih počivališč Drava Bike. Štiri nova počivališča je v sklopu izgradnje kolesarske poti na relaciji Ruše – Limbuš uredila direkcija. Prvo počivališče je bilo postavljeno v Občini Lovrenc na Pohorju, financirano iz občinskega proračuna.

Na celotni trasi Dravske kolesarske poti stojijo informacijske table Drava Bike, ki prikazujejo celotno traso in posamezne etape. V letošnjem letu je bilo postavljenih tudi deset občinskih tabel Drava Bike, ki so jih v sklopu projekta Naša Drava uredile občine.

V sklopu izgradnje kolesarske poti na relaciji Ruše – Limbuš je direkcija postavila že drugi števec za kolesarje na Dravski kolesarski poti.

Letos sta bila izdelana nova zloženka in promocijski video z letalskimi posnetki, ki prikazuje vso mogočnost in veličastnost Drave. Vseskozi se v Drava Bike vključujejo novi ponudniki ob Dravski kolesarski poti.

V zadnjih petih letih je bilo skupaj preurejenih ali na novo zgrajenih več kot 60 kilometrov Dravske kolesarske poti v Sloveniji, kar predstavlja slabo polovico celotne 145 kilometrov dolge povezave. Gradnja celotne kolesarske poti je ocenjena na več kot 20 milijonov evrov in po napovedih RRA za Podravje – Maribor bi se lahko zaključila v naslednjih petih letih.

Dogodki

Člani Partnerstva za Dravsko kolesarsko pot so na nedavni skupščini potrdili nadaljnje dvoletno sodelovanje. Obenem so sprejeli predlog širitve aktivnosti na plovnost in urejanje regijskega parka, s čimer želijo po navedbah koordinatorja, Regionalne razvojne agencije (RRA) za Podravje - Maribor, doseči še bolj celovit razvoj območja reke Drave.