Search
Close this search box.

V Radljah namenu predali Center sonaravnega in trajnostnega gospodarjenja z gozdov ter zasadili japonske češnje (FOTO)

Podnebne spremembe so tu in že vplivajo na prebivalstvo, gospodarstvo in okolje. Njihov vpliv se kaže na najrazličnejše načine. Z ukrepi za blaženje podnebnih sprememb le-teh ne bomo mogli dovolj hitro preprečiti, zato je potrebno razmišljati o ukrepih za prilagoditve na neizogibne posledice, ki jih prinašajo, so navedli na Občini Radlje ob Dravi.

Podnebje pomembno vpliva na procese v okolju in na številna druga področja. Negativne posledice lahko povzročijo katastrofalno stanje, vse od pomanjkanja pitne vode pa do ogroženosti vodnih virov, poplav, erozije tal … Negativno lahko vplivajo na naše zdravje, na okolje in gospodarstvo, zato je nujno, da naredimo nekaj v tej smeri. In ker se to dogaja hitreje, kot lahko mi preprečimo, je potrebno prilagoditi strategijo, so dodali na Občini Radlje ob Dravi, kjer so včeraj odprli Center sonaravnega in trajnostnega gospodarjenja z gozdovi (v nadaljevanju CSG).

»Temeljni cilj CSG je preseči tradicionalna nasprotja med pridobitnimi interesi lastnikov gozdov in eksistenčnimi potrebami gozdnega ekosistema. Zato želi CSG dosledno podpirati in promovirati odgovorno gospodarjenje z gozdovi, saj se ta znanja in izkušnje vse bolj potrebujejo. Pomanjkanje znanja in zavedanja o pomembnosti sonaravnega in večnamenskega gospodarjenja z gozdovi namreč vodi v degradacijo gozdov« je na otvoritvi pojasnil župan Občine Radlje ob Dravi, mag. Alan Bukovnik.

CSG bo pomemben tudi iz vidika zagotavljanja pogojev za dialog med gozdarsko stroko in drugimi uporabniki prostora. Projekt je kandidiral na javnem razpisu za izbor operacij za izvajanje STRATEGIJE LOKALNEGA RAZVOJA LAS MISLINJSKE IN DRAVSKE DOLINE (LAS MDD) V PROGRAMSKEM OBDOBJU 2014 – 2020 SOFINANCIRANIH IZ ESRR in bil sofinanciran v višini 147.663,55 € iz sklada ESRR. Celoten projekt je sicer bil ocenjen na 638.595,26 €.

Osrednja ustanova za odgovorni trajnostni razvoj v praksi

»Slovenija je s tem centrom pridobila osrednjo ustanovo za odgovorni trajnostni razvoj v praksi, ki bo temeljil na povezovanju gozdarskih znanj in izkušenj, na razvoju novega inovativnega znanja. Številne razpršene dejavnosti in predvsem nove, bodo povezane v CSG, kar bo pomenilo novo turistično, gospodarsko, izobraževalno, duhovno in trajnostno pridobitev za vse generacije« je pojasnila Kristina Sever, predsednica Pro Silva Slovenija. Na otvoritvi so se kot sogovorniki pridružili tudi Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in prof. dr. Jurij Diaci, predsednik Pahernikove ustanove, ki je ob tej priložnosti povedal: »Pred nami so novi izzivi, kajti Center bo potrebno tudi vsebinsko in organizacijsko razviti. Dosedanje delo je namreč potekalo pretežno volontersko z velikim razumevanjem vseh sodelujočih organizacij, za kar se prisotnim iskreno zahvaljujem. Upamo, da bo tudi država prepoznala Center kot razvojno priložnost. V imenu Pahernikove ustanove in Oddelka za gozdarstvo pa lahko obljubim vso podporo tudi v naprej.«

Zasadili tudi japonske češnje

Občina Radlje ob Dravi je od leta 2013 ponosna članica nevladne organizacije Župani za mir, katere ustanoviteljica je Japonska. Naloga organizacije je prizadevanje za dvig mednarodne ozaveščenosti javnosti glede potrebe po odpravi jedrskega orožja. “V želji po poglobljenem sodelovanju smo z Japonsko vstopili v nov projekt – zasaditev drevoreda češnjevih dreves. Projekt je nastal v spomin na olimpijske in paraolimpijske igre v Tokiu 2020 ter na 30-letnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Japonsko in Slovenijo. Z veseljem lahko potrdimo, da smo z mesecem oktobrom del te zgodbe postali tudi v Občini Radlje ob Dravi, saj smo pred otvoritvijo CSG skupaj z veleposlanikom Japonske v Sloveniji, Nj. eksc. Hiromichi Matsushima, simbolično zasadili prvo od enaindvajsetih japonskih češenj, ki bodo pričarale čudovito cvetlično kuliso ob vstopu v našo občino,” so ob tem zapisali na občini.

Veleposlanik se je zahvalil za povabilo na slovesnost zasaditve japonskih češenj, prav tako se je Občini Radlje ob Dravi zahvalil za sodelovanje pri samem projektu. Po njegovem mnenju bodo češnje postale simbol posebne vezi med Radljami ob Dravi in Japonsko. Izrazil je hvaležnost podjetju, ki je projekt podprlo.

Besedilo: Občina Radlje ob Dravi

Dogodki

Podnebne spremembe so tu in že vplivajo na prebivalstvo, gospodarstvo in okolje. Njihov vpliv se kaže na najrazličnejše načine. Z ukrepi za blaženje podnebnih sprememb le-teh ne bomo mogli dovolj hitro preprečiti, zato je potrebno razmišljati o ukrepih za prilagoditve na neizogibne posledice, ki jih prinašajo, so navedli na Občini Radlje ob Dravi.