Search
Close this search box.

V CUDV Črna še ne bodo začeli sprejemati uporabnikov: “Moramo biti prepričani, da se bodo vrnili zdravi”

V socialnovarstvenih zavodih bodo s ponedeljkom ponovno začeli sprejemati tako uporabnike, ki so bili med epidemijo covida-19 v domači oskrbi, kot tudi nove oskrbovance. Ob tem morajo imeti zalogo zaščitne opreme za osem dni, v skupnosti socialnih zavodov pa opozarjajo, da so navodila resornega ministrstva v nekaterih delih nejasna.

Postopno sproščanje novih sprejemov in vračanje oskrbovancev se v ponedeljek začne v domovih za starejše, zavodih za osebe s posebnimi potrebami, varstveno-delovnih centrih, socialnovarstvenih zavodih za usposabljanje ter nadomestnih oblikah bivanja in oskrbe.

Zavodi bodo sprejemali varovance, pri katerih ni potrjena okužba z novim koronavirusom. Zavodi, kjer so nastanjeni uporabniki z okužbo, bodo lahko nove sprejeme organizirali le v primeru, da zagotavljajo ustrezno vzpostavitev treh con, tudi rdeče cone, namenjene okuženim. Pridobiti bodo morali pozitivno mnenje koordinatorjev in območno pristojnega epidemiologa glede na aktualno epidemiološko situacijo v regiji ter pri izvajalcu institucionalnega varstva.

“Težko je reči, ali so zavodi pripravljeni ali ne – odgovor namreč ni enoznačen. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je izdalo navodila, ki v nekaterih pogledih niso povsem jasna in odpirajo nekaj vprašanj,” so za STA pojasnili v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. Da bi razjasnili in uskladili navodila, so se v skupnosti dogovorili za srečanje s predstavniki resornega ministrstva.

Domovi bodo po navedbah skupnosti sprejemali nove uporabnike institucionalnega varstva, prav tako pa tudi obstoječe uporabnike, ki so bili v tem času nastanjeni doma. Ob tem v skupnosti opozarjajo, da čakalne vrste ostajajo enako dolge, “le stiska ljudi je razumljivo večja, saj domovi niso opravljali rednih sprejemov, medtem ko se potrebe po institucionalni namestitvi niso spremenile”. Izpostavili so tudi kadrovsko podhranjenost, ki se je v času epidemije “več kot jasno razkrila”.

V Domu sv. Jožefa v Celju, kjer niso imeli okužb, imajo trenutno prosti dve mesti, nove oskrbovance pa bodo začeli sprejemati junija, je za STA povedal direktor doma Jože Planinšek. Dejal je še, da je na čakalnemu seznamu za sprejem v dom okoli 15 oseb.

Dom starejših Šmarje pri Jelšah, kjer je bilo s covidom-19 okuženih precej stanovalcev, nekaj jih je tudi umrlo, pa za zdaj še čaka na dovoljenje epidemiologa za sprejem novih oskrbovancev. Koliko imajo prostih mest, direktorica doma Gordana Drimel ni mogla povedati.

Nekateri domovi za starejše so v epidemiji novega koronavirusa v Sloveniji postali kritična žarišča izbruhov okužb. Domove so za obiske zaprli že pred razglasitvijo epidemije, a je to bil očitno nezadosten oziroma prepozen ukrep za zajezitev okužb po nekaterih domovih. Po podatkih z začetka maja je bilo okoli 80 odstotkov bolnikov s covidom-19, ki so umrli, iz domov za starejše.

Vodilo varstveno-delovnih centrov pri vračanju v običajen ritem pa bo postopnost. Le redki bodo začeli delovati že takoj v ponedeljek, večina zavodov se odloča za postopno vračanje, tudi zato, da ne bi bilo naenkrat preveč uporabnikov. Kot je v pogovoru za STA pojasnila direktorica Centra za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem Dalja Pečovnik, se bodo po skoraj trimesečnem omejenem delovanju počasi vračali nazaj.

“Že s 13. marcem smo zaprli zavod za vse dnevne oblike. Okrog sto jih je ostalo doma, 11 pa tudi iz celodnevnega institucionalnega varstva. Tisti, ki so prihajali od doma, so ostali doma. Danes smo imeli sestanek s koordinatorji za koroško regijo, dogovorili smo se, da uvajanje programov začnemo zelo postopoma,” je pojasnila.

V tem zavodu so po njenih besedah dva meseca in pol uspešno zdržali in so ob upoštevanju vseh ukrepov epidemijo preživeli brez okužbe. Zdaj bodo morali upoštevati nove strožje protokole, v delavnicah in učilnicah bodo za zdaj in vsaj še nekaj tednov strogo ločevali dnevne in celodnevne uporabnike. Prav tako bodo morali prilagoditi kapacitete, ker bodo skupine manjše, da bodo lahko upoštevali ustrezno razdaljo.

“V ponedeljek še ne odpiramo. Začeli smo kontaktirati starše in svojce, da pridemo do števila tistih, ki jih želijo čim prej nujno vključiti nazaj. Ne bi radi vključili vseh sto naenkrat. Moramo pa biti prepričani tudi, da se bodo uporabniki vrnili zdravi,” je še dodala Pečovnikova.

Poudarila je, da s podobnimi zavodi dobro sodelujejo in da bo tudi ritem vračanja podoben. “Malo smo si izmenjavali izkušnje in si dajali vzpodbudo. Vsi računamo, da bomo do 1. junija zadeve normalizirali, kolikor bo pač mogoče,” je dodala. Po njenem mnenju bo morda v ponedeljek odprt le kakšen manjši center, večina pa se bo ravnala po podobnem vzorcu postopnosti kot Črna na Koroškem.