Search
Close this search box.

V 2020 v slovenskih kinih šest celovečercev, Anžlovar s prvo klapo Dedka gre na jug

Po dosedanjih podatkih Slovenskega filmskega centra (SFC) si bo v letošnjem letu v kinih mogoče ogledati pet slovenskih igranih celovečercev in en dokumentarec, priložnostno pa tudi deset kratkih filmov. S snemanjem novih igranih filmov bodo letos začeli štirje režiserji, tudi Vinci Vogue Anžlovar, ki bo snemal celovečerec Dedek gre na jug.

Distribucijsko leto je v začetku januarja uvedel film Damjana Kozoleta Polsestra, ki je v redno distribucijo stopil 8. januarja. V njem je režiser predstavil zgodbo o odtujenih polsestrah. Po slovenskih kinih pa bo od 28. januarja na ogled politična drama z elementi trilerja režiserja Andreja Košaka Vsi proti vsem. Film z Vladom Novakom v glavni vlogi je postavljen v izmišljeni kraj Rovte pod idiličnimi Alpami, govori pa o politiki, volilnih prevarah in razkrajanju moralnih vrednot, piše v gradivu s sredine tiskovne konference SFC.

V drugi polovici februarja v kina prihaja novi celovečerec režiserja Martina Turka z naslovom Ne pozabi dihati, ki prinaša zgodbo o dveh bratih, katerih odnos se zaplete, ko se starejši Peter zaplete v nenadno, strastno ljubezensko razmerje z vrstnico Sonjo. To pri mlajšemu bratu Klemenu sproži naval nasprotujočih si čustev in nepremišljenih dejanj.

Med novimi slovenskimi filmi, ki jih bo mogoče videti še letos, sta tudi Zastoj po scenariju in v režiji Vinka Möderndorferja ter Nekoč so bili ljudje v režiji Gorana Vojnovića. Möderndorferjev film pripoveduje o srečanju dveh zakonskih parov z različnih polov družbene lestvice, ki na prvi pogled nimata nič skupnega. Nesreča in tragični dogodek pa ju v eni sami noči usodno združita. Vojnović pa bo v filmu Nekoč so bili ljudje predstavil zgodbo begunca Vučka in migranta Lea, ki nehote postaneta krojilca usode podobno nesrečnih ljudi.

V marcu na platna slovenskih kinematografov prihaja tudi dokumentarni film o nekdanji pripadnici camorre Christini Pinto z naslovom Hči camorre v režiji Siniše Gačića. Christina Pinto je bila kot mladoletnica obsojena na 25 let zapora zaradi uboja treh ljudi. V dokumentarcu bodo gledalci spremljali njen povratek v vsakodnevno življenje po prestani kazni.

Priložnostno bodo kot predfilmi ali pa v sklopu festivala prikazane tudi nove slovenske kratkometražne produkcije. Med njimi so animirani filmi Koyaa v režiji Kolje Sakside ter kratki igrani filmi Poslednji dan patriarhata v režiji Olma Omerzuja, Koncert režiserke Barbare Zemljič, Raj v režiji Mitje Lična in Sonje Prosenc, Lovka v režiji Urške Djukić, Dromedar Janeza Lapajneta, Vesna Goodbye režiserke Sare Kern, Osvoboditev libida Žige Virca, Bik Bojana Laboviča in Potop v režiji Kristijana Krajnčana.

Leto 2020 pa bo tudi leto začetka novih produkcij, saj bodo začeli snemati štiri nove celovečerne igrane filme. Režiser Vinci Vogue Anžlovar, ki se je v slovensko kinematografijo zapisal s kultnim filmom Babica gre na jug, se bo po skoraj 30 letih poleti lotil snemanja njegovega nadaljevanja, celovečerca Dedek gre na jug. V njem se bosta na pot podala starejša glasbenika, ki iščeta nekdanjo ljubico, na svojem potovanju pa bosta spoznala nadobudnega mladega pevca. Srečanje jih bo vodilo v pustolovščino življenja.

Prav tako poleti bo s snemanjem celovečernega prvenca, mladinskega filma Vesolje med nami začela režiserka Rahela Jagrič Pirc, režiser Miha Hočevar pa bo spomladi začel snemati celovečerec Skriti ljudje, “nekakšno pravljično dramo o novem začetku življenja – o iskanju nove in nepričakovane ‘družine’ med ljudmi, ki so v naši družbi pogosto ‘skriti’ in nevidni”, piše v gradivu SFC. Jesen pa bo čas, ko bo Marko Šantić začel s snemanjem filma Zbudi me, ki bo tematizira porast islamofobije v Sloveniji in strah, ki sta se s tem prikradla v vsakdan.

Na nedavni predstavitvi dela SFC so naznanili, da bo letos končanih osem celovečernih igranih kratkih filmov in trije dokumentarni, med katerimi so tudi nekateri zgoraj omenjeni.