Search
Close this search box.

Usoda nove Lekove tovarne na Prevaljah bo znana v prihodnjih mesecih

Medtem ko so gradbena dela na glavnem objektu nove Lekove tovarne na Prevaljah zaključena, je prihodnost obrata še neznanka. Kljub napovedim, da bo ta znana predvidoma že v 2018, Novartis odločitve glede nadaljevanja projekta na Prevaljah še ni sprejel. Kot so za STA pojasnili v Leku, odločitev pričakujejo predvidoma v prihodnjih mesecih.

Lekovi odgovori zaviti v “celofan”

Novi objekt ob obstoječi Lekovi tovarni na Prevaljah je po zunanjem videzu zaključen. Končana so dela na fasadi in ostrešju, prav tako okoli objekta. Še vedno pa torej ni znano, kakšna bo prihodnost tega novega objekta. Že lani spomladi so iz Leka sporočili, da je bila prekinjena dobava tehnologije za novo tovarno, v kateri je bila sprva predvidena klasična proizvodnja, saj da se je lokacija uvrstila med možne za kontinuirano proizvodnjo.

»V okviru svoje globalne strategije Novartis nenehno proučuje vse proizvodne lokacije po svetu. Želi namreč zagotoviti, da bo imel tudi v prihodnje ustrezne proizvodne zmogljivosti, s katerimi bo lahko zadostil tržnim potrebam in podpiral Novartisov nabor izdelkov v razvoju. Za našo novo tovarno na Prevaljah odločitev glede nadaljevanja izvedbe projekta doslej še ni bila sprejeta,« so v minulih dneh pojasnili v Leku.

Uvedli izobraževalni program farmacevtski tehnik

Temeljni kamen za naložbo v gradnjo dodatne tovarne Leka na Prevaljah, takrat ocenjeno na 105 milijonov evrov, so položili že aprila 2017, država pa je naložbo podprla s sedmimi milijoni evrov subvencije s predvidenim izplačilom v treh letih. Po takratnih napovedih Leka, ki spada pod Novartis, je bilo predvideno, da bo prva redna proizvodnja v okviru nove tovarne stekla v drugi polovici leta 2020 in prinesla najmanj 140 novih delovnih mest.

Prav zaradi napovedanega odpiranja novih delovnih mest je Gimnazija Ravne skupaj z Lekom pripravila izobraževalni program farmacevtski tehnik, ki ga na Koroškem prej ni bilo, gimnazija pa ga je začela izvajati septembra lani. V tekočem šolskem letu je v program vpisanih 32 dijakov, pouk pa poteka zelo dobro, je pojasnil ravnatelj gimnazije Drago Benko.

Kot pravi Benko, gimnazija ob izvajanju programa zelo dobro sodeluje s Koroškimi lekarnami in Lekom. Lek je tudi razpisal in podelil nekaj štipendij, prav tako bodo strokovnjaki iz podjetja pomagali pri pouku strokovnih predmetov in z opremo. Benko se kljub za zdaj negotovi usodi nove Lekove tovarne na Prevaljah za prihodnjo zaposlitev dijakov ne boji.

»Na Prevaljah bo še naprej proizvodnja farmacevtskih proizvodov, potrebe po kadrih bodo,« je ocenil Benko in dodal, da bodo imeli maturanti na programu farmacevtski tehnik možnost tudi nadaljevati študij v svoji tehnični smeri, pa tudi v drugih smereh.

V že obstoječi tovarni Leka na Prevaljah, ki se uradno imenuje Antiinfektivi Prevalje, sicer izdelujejo širokospektralni antibiotik in zaposlujejo okoli 260 delavcev.

Vir: STA

Dogodki