Trg dela na Koroškem stabilen, se pa neskladje še poglablja

Tudi na Koroškem je, skladno s podatki na državni ravni, brezposelnost najnižja v samostojni Sloveniji. Trg dela v regiji je kljub negotovim razmeram, ki so povezane z energetsko krizo, še stabilen, se pa hkrati neskladje na trgu dela še poglablja, je za STA razmere opisala vodja koroškega urada za delo Jasmina Uršič.

Na uradu za delo Slovenj Gradec, Dravograd, Radlje ob Dravi in Ravne na Koroškem beležijo več prijav prostih delovnih mest s strani delodajalcev kot v enakem obdobju lani. Tudi priliv mladih iskalcev zaposlitve je v oktobru manjši kot je bil oktobra lani, je pojasnila vodja koroškega urada za delo, ki tako ocenjuje, da je trga dela v regiji kljub negotovim razmeram še stabilen.

A je hkrati opozorila, da se neskladje na trgu dela še poglablja. “Nimamo več ustreznih kadrov za zdravstvo, predelovalno dejavnost, logistiko, gostinstvo, gradbeništvo, druge storitvene dejavnosti itd. Posledica je seveda manj zaposlitev v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta,” je pojasnila.

Se pa, kot je dodala, na uradu intenzivno ukvarjajo z dolgotrajno brezposelnimi osebami, invalidi in starejšimi, ki ostajajo v evidencah in potrebujejo več storitev in aktivnosti, da se lahko ponovno vključijo na trg dela.

Po zadnjih podatkih Zavoda RS za zaposlovanje je bilo konec septembra na Koroškem registriranih 1579 brezposelnih oseb, kar je za 256 oseb oz. 14 odstotkov manj kot septembra lani.

V primerjavi s predhodnim mesecem se je registrirana brezposelnost znižala za 54 oseb oz. 3,3 odstotka. Ob koncu letošnjega septembra je bil povprečni čas brezposelnosti oseb na Koroškem 29,7 meseca, medtem ko je povprečje za Slovenijo znašalo dobrih 31 mesecev.

V letošnjem letu do konca septembra so delodajalci za območje Koroške Območni službi Velenje, kamor spada koroški urad za delo, sporočili 3378 prostih delovnih mest.

Največ so povpraševali po delavcih za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, strugarji, iskali so tudi strokovne sodelavce za zdravstveno nego, čistilce, strežnike in gospodinjske pomočnike v uradih, hotelih in drugih ustanovah. Zelo iskani so tudi vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, natakarji, livarji ter kadri za delo vzgoji in izobraževanju.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije