Search
Close this search box.

Ravenčanka Tara Ledinek je lokalna junakinja Prvega programa Radia 1

Po vseh slovenskih regijah in krajih iščemo in predstavljamo lokalne junake, ki zavzeto, nadpovprečno in predano opravljajo svoje delo ali prostočasno dejavnost. Ta teden je to Ravenčanka Tara Ledinek.

Duševno zdravje mladih je v zadnjih letih še posebej na preizkušnji, pa ne samo zaradi pokovidnega obodja, predvsem zaradi digitalizacije, želje po doseganju idealov. Tako ugotavlja Korošica Tara Ledinek. V domačih Ravnah je današnja lokalna junakinja dobro poznana. Je predsednica ravenskega mladinskega sveta, okviru katerega se zavzema za preventivo predvsem na področju duševnega zdravja. Pred letom in pol je končala študij medicine kot najboljša študentka vpisne generacije, je zapisano na RTV Slovenija ob razglasitvi lokalne junakinje.

Zdravnica Tara Ledinek je komaj čakala, da se po končanem študiju vrne na Ravne, kamor se je tudi brez pomisleka vrnila. Pred 3 leti, še v času študija, je prevzela tudi vodenja Ravenska mladinskega sveta, verjetno najbolj znanega v Sloveniji. Mladi so se v okviru mladinskega sveta zavzemali za graditev hitre ceste, saj bi tako mladi ostali na Koroškem in ne bi odhajali iz domačih krajev.

Sama je v svojem poslanstvo, bolj kot v hitri cesti, videla kot poslanstvo v skrbi za duševno zdravje mladih. Kot zdravnica se je odločila za specializacija javnega zdravja, ki človeka postavlja v družbeni kontekst.

Spoznala je, da že zgodnji pomen preventive in ozaveščanje o zdravju veliko pripomore k zdravju ljudi. Verjame, da če imamo dobro zastavljeno preventivno zdravje lahko razbremenimo zdravstveni sistem.

»Dokler se nekaj ne zgodi, pride do bolezni, do nekega strašnega dogodka, o tem en razmišljamo. To je po eni strani tudi prav, saj če bi ves čas razmišljali o tem, kaj se nam lahko zgodi, ne bi bilo dobro. Če pa, ko si mlad razmišljaš naprej, si potem lahko potek bolezni veliko olajšaš,« pove Ledinekova.

»Veliko smo storili na področju prehrane in gibanja, je pa še veliko za narediti na področju duševnega zdravja. Rajši povemo, da nas boli križ, kot pa dušapojasni.

Flajšter za dušo je poseben projekt, ki deluje v okviru Mladinskega sveta, ki pomaga mladim na področju duševnega zdravja.« Duševno zdravje v zadnjih letih je na neki preizkušnji, pa ne bi rekla, da je mogoče pripisati samo covidu ali lanskim poplavam, temveč digitalnemu okolju nasploh v razvoju družbe, digitalizaciji ter v postavitvi mladih v neko spletno okolje, kjer si vedno želijo dosegati ideale ozr. norme, ki so tam postavljeneopiše Ledinekova.

Sama deluje kot spletna svetovalka v spletni posvetovalnici To sem jaz in odgovarja na številna vprašanja mladih, ki so ravno iz področja samopodobe, izgube telesne teže, oblikovanje postave. Veliko je vprašanj tudi iz tesnobnih doživljanj, aneksioznosti, kako doseči lep vizualni svet.

»Če pravi času prepoznamo duševne stiske, že najmanjše lahko preprečimo tiste hujše,« doda.

V okviru Mladinskega sveta Ravne so organizirali tudi razstavo Tisto dobro med nami, ki potuje po knjižnicah po Koroškem. Nekaj dni bo še na Ravnah na Koroškem, Dravograd, Radlje ob Dravi in Slovenj Gradec,

Je tudi predsednica Mladinskega sveta Ravne na Koroškem, kateri se je do sedaj zavzemal za graditev hitre ceste, sedaj pa se zavzema za duševno zdravje mladih. Večji poudarek imajo na ozaveščanju mladih. Dodali so še skrb za zdravje preko prehrane, duševnega zdravja, skrb za okolje…

Znotraj fakultete je prejela tudi prestižne nagrade in sicer Rektorjevo nagrado za najboljšo študentko Medicinske fakultete v svoji generaciji in Perlachovega priznanja za znanstvenoraziskovalne dosežke na področju biotehničnih, zdravstvenih in medicinskih ved , o tem pove, da je namenila veliko časa študiju in pridobivanju znanj. »Kot družba vedno radi izpostavimo nagrade, dosežke, po eni strani je to prav, po drugi strani pa je tudi slaba plat, saj marsikdo misli, da se to dobi z levo roko, da za to ni potrebno garati in to lahko pusti tudi posledice. To, da sem dobila te nagrade je od mene terjalo ogromno truda, odrekanj, izpustitev veliko dogodkov, stresa inpd, kar pa ostane med štirimi stenami. Veliko ti to odvzame, po drugi strani pa ti ogromno da,« je o samem študiju in nagradah povedala Tara Ledinek.

Ravne ji ogromno pomenijo, kot pravi: »Kar hitro po študiju sem odštevala dneve, ko se vrnem sem. Menim, da so mi Ravne ogromno dale in da želim živeti na Koroškem, je vse to odtehtalo

Verjame, da je prihodnost svetla na Koroškem in tudi dela za to.

Dogodki

Po vseh slovenskih regijah in krajih iščemo in predstavljamo lokalne junake, ki zavzeto, nadpovprečno in predano opravljajo svoje delo ali prostočasno dejavnost. Ta teden je to Ravenčanka Tara Ledinek.