Previdno na cestah, policisti začenjajo s preventivno akcijo

01fpa_policija_slo_ita04t

Neprilagojena hitrost še vedno ostaja med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami, poroča Javna agencija RS za varnost prometa. Policija je letos zabeležila večji delež prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti v primerjavi z enakim obdobjem lani, zato Agencija za varnost prometa s policijo s ponedeljkom spet pripravlja preventivno akcijo Hitrost.

1. junija 2020, se začenja nacionalna preventivna akcija Hitrost, ki bo potekala vse do 14. junija 2020. Osnovni namen akcije je umiriti hitrosti na naših cestah in tako zmanjšati število prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi neprilagojene vožnje. 

V prihajajočem tednu se v šolske klopi vračajo še preostali osnovnošolci in pričakovati je, da se bo gostota prometa, ki je s sproščanjem ukrepov in odpravo omejitev postopoma naraščala, še povečala. Zmerna vožnja, v skladu s cestnoprometnimi predpisi, ki je prilagojena razmeram, je zato odgovornost vsakega voznika, opozarjajo na agenciji.

Varna pot do cilja je glavni namen akcije

Policisti bodo med akcijo, od 1. do 14. junija, po vsej Sloveniji poostreno spremljali hitrosti v cestnem prometu in prehitre voznike ustrezno sankcionirali. Namen napovedanega poostrenega nadzora je umirjanje prometa ter zagotavljanje varnih poti do cilja za vse prometne udeležence, so pojasnili na agenciji in dodali, da bodo pozorni tudi na ostale kršitve v cestnem prometu, s katerimi bi morda lahko ogrožali svojo varnost in varnost drugih udeležencev.

Med epidemijo vozniki izkoristili bolj prazne ceste za tvegano vožnjo

V preteklih dveh mesecih, ko so veljali ukrepi za zajezitev epidemije in se je gostota prometa bistveno zmanjšala, so nekateri vozniki bolj prazne ceste izkoristili za tvegano vožnjo in s tem zavestno kršili prometna pravila. “Večja kot je hitrost vožnje, bolj je verjetno, da pride do prometne nesreče, katere posledice so praviloma najtežje. Takšno vedenje v cestnem prometu je nevarno, neodgovorno in nedopustno.” so dodali na agenciji.

Preberi še:  Na območju Žužemberka popoldne klestilo neurje s točo, ki so jo morali ponekod odstranjevati s pluženjem (FOTO)

VIR: Policija

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.