Search
Close this search box.

Organizatorji licitacije vrednejšega lesa plačali globo, iščejo rešitve za prostor

Organizator licitacije vrednejšega lesa na Koroškem, Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline, se je znašel pod lupo kmetijske inšpekcije. Ta mu je naložila, da mora do 30. marca z zemljišča, ki je namenjeno kmetijski proizvodnji, odstraniti hlode. Odvozi so v teku, društvu je plačalo tudi globo, za prihodnje licitacije pa išče rešitve.

Z dnevom odprtih vrat se je 27. februarja letos v Slovenj Gradcu zaključil prvi krog letošnje, 18. licitacije vrednejših sortimentov lesa. Licitacija je bila po zbrani količini hlodovine druga najuspešnejša doslej, saj so na okoli osem hektarjev velikem zemljišču ob Podgorski cesti pri Slovenj Gradcu zbrali 6854 hlodov v skupni izmeri 7153 kubičnih metrov.

Že ob takratni predstavitvi rezultatov licitacije je Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline povedal, da so imeli inšpekcijski nadzor, ki je pokazal, da prostor, na katerem so sicer že nekajkrat in vedno v zimskem času organizirali licitacije lesa, uporabljajo v nasprotju z občinskimi prostorskimi akti.

Kot so za STA pojasnili na kmetijskem ministrstvu, je inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo 17. januarja letos nadzor na površinah, kjer se izvaja licitacija lesa, izvedel po uradni dolžnosti.

Z izdano ureditveno odločbo je zavezancu naložil, da mora kmetijsko zemljišče, ki je po prostorskih aktih občine trajno namenjeno kmetijski proizvodnji, prenehati uporabljati kot prostor za skladiščenje hlodovine in izvajanje dejavnosti organizacije licitacije ter da mora povrniti zemljišče v ustrezno stanje, ki omogoča nadaljnjo pridelavo rastlin za kmetijske namene. Rok iz izdane ureditvene odločbe poteče 30. marca letos.

Hkrati je inšpektorat v tem primeru uvedel dva prekrškovna postopka, in sicer zoper najemnika in zoper uporabnika površin. V enem primeru je bila za pravno osebo izrečena globa v višini 5000 evrov, za odgovorno osebo pravne osebe pa 500 evrov, so še navedli na ministrstvu.

Tako društvo kot predsednik so globo plačali, je za STA povedal Jeromel. Pojasnil je, da je odvoz hlodovine v teku. Opozoril pa je, da na odvoz vplivajo vreme in to, kako se glede odvoza organizirajo kupci hlodovine.

V prvem krogu letošnje licitacije je namreč skupno 56 kupcev iz 11 držav oddalo skoraj 23.000 ponudb, prodane pa je bilo velik del ponujene hlodovine. Promet prvega kroga licitacije je znašal skupno okoli 2,5 milijona evrov.

V drugem krogu licitacije zdaj ponujajo še okoli 600 kubičnih metrov hlodovine, sicer pa so več kot polovico hlodovine, prodane v prvem krogu licitacije, kupci že odpeljali, je povedal Jeromel.

Medtem se nadaljuje iskanje rešitev za zagotovitev ustreznega prostora za prihodnje licitacije vrednejšega lesa. Jeromel ugotavlja, da tako velikega in ustreznega nekmetijskega zemljišča, kot ga potrebujejo za izvedbo licitacije, v Mislinjski dolini ni. “Nekaj je treba ukreniti. Ali spremeniti občinski prostorski načrt, kar je malo verjetno, ker gre za dolgotrajne postopke. Mogoče bo šlo s kakšnim podzakonskim aktom,” je dejal Jeromel in napovedal nadaljnje aktivnosti.

Licitaciji vrednejšega lesa, ki lastnikom hlodovine prinaša dobre dosežene cene za ponujen les, so vsa leta naklonjeni tudi na kmetijskem ministrstvu, prav tako pri licitaciji vsako leto posredno sodeluje Zavod za gozdove Slovenije.

Vir: STA

Dogodki

Organizator licitacije vrednejšega lesa na Koroškem, Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline, se je znašel pod lupo kmetijske inšpekcije. Ta mu je naložila, da mora do 30. marca z zemljišča, ki je namenjeno kmetijski proizvodnji, odstraniti hlode. Odvozi so v teku, društvu je plačalo tudi globo, za prihodnje licitacije pa išče rešitve.