Search
Close this search box.

Občina Ravne pojasnjuje glede cen ogrevanj na Ravnah na Koroškem

Občina Ravne se je odzvala na pritožbe občank in občanov glede visokih položnic ogrevanja na Ravnah na Koroškem.
Fotografija je simbolična

Občina Ravne na Koroškem od leta 2016 nima pristojnosti pri potrjevanju cen toplote, ampak je za to izključno pristojna Agencija za energijo. Tudi trenutne cene, ki jih koncesionar (Petrol d. d.) obračunava gospodinjstvom v občini Ravne na Koroškem, je pregledala in potrdila Agencija za energijo. Kljub temu si občina že od jeseni prizadeva za optimalno ceno toplotne energije za končne uporabnike. K zvišanju cen ogrevanja je prispeval vnovični dvig davka na dodano vrednost za energente na 22 odstotkov, za čas prejšnje kurilne sezone ga je namreč vlada znižala na 9,5 odstotka.

Ves čas, od trenutka, ko je močno zanihal trg energentov, ki je bil do leta 2021 relativno uravnotežen in stabilen in so bile cene toplote rekordno nizke, iščejo ustrezne mehanizme in pravno podlago, da bi lahko pomagali čim več gospodinjstvom, malim poslovnim odjemalcem in zavodom v občini. Tako so se na podražitev s 1. 1. 2023 odzvali s pozivom na Agencijo za energijo in Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, da naj poskrbi za enakopravno obravnavo in strožjo regulacijo cen, o čemer so z dopisom seznanili vodje svetniških skupin in koroške poslance v Državnem zboru. K obrazložitvi visokih cen so večkrat pozvali tudi koncesionarja, tj. družbo Petrol d. d..

Vlada RS je z uredbo januarja lani zamejila variabilni del cene ogrevanja za gospodinjske odjemalce, s čimer je omilila prvotno določeno ceno in je večina gospodinjstev prejela dobroimetja pri poračunu junija 2023.

Problematiko so decembra 2023 predstavili tudi ministru za okolje, podnebje in energijo, g. Bojanu Kumru in generalnemu direktorju direktorata za energijo mag. Hinku Šolincu in pozvali ministrstvo, da zakonodajno-metodološke pomanjkljivosti odpravijo in predlagajo ustrezne uskladitve metodologije z obstoječo zakonodajo.

Konec leta 2023 so Agencijo za energijo opozorili, da v skladu z metodologijo koncesionarja pozove k ustreznemu znižanju variabilnega dela izhodiščne cene toplote tako, da bo odražala dejansko upravičene variabilne stroške.

Ker so bile cene zemeljskega plina na trgu v letu 2023 nižje kot v letu 2022, sledi nižji variabilni del izhodiščne cene toplote, tako za gospodinjski odjem, kot tudi za industrijski in poslovni odjem. Cena variabilnega dela toplote za gospodinjski odjem se je tako znižala za 21 % in od 1. 1. 2024 znaša 111,96 EUR/MWh, za industrijski in poslovni odjem pa se je znižala za 35 % in od 1. 1. 2024 znaša 144,64 EUR/MWh. Navedeno bodo uporabniki zaznali na februarski položnici.

Agencija za energijo je 27. 12. 2023 občino obvestila, da so preverili dokazila, s katerimi koncesionar (družba Petrol d. d.) dokazuje višino stroškov energentov in kot navajajo, nepravilnosti niso ugotovili.

Občani na sistemu daljinskega ogrevanja, kot kaže statistika preteklih let, v veliki večini plačujejo pavšal z že upoštevanimi spremembami cen, torej navedbe, ki so zaokrožile po spletu, da naj bi na Ravnah na Koroškem prišlo do velikih podražitev ogrevanja v novi kurilni sezoni oz. po novem letu, ne držijo.

Za vsa nesorazmerna odstopanja, ki ste jih zaznali bodisi pri porabi, vzdrževanju in o možnostih prihranka se obrnite na Petrol d. d., na telefonski številki: 02/870 61 3002/870 61 72 oziroma brezplačno številko 080 22 66 ali jim pišite na mail obracun.toplote@petrol.si.

Vir: Občina Ravne.si

Dogodki

Občina Ravne se je odzvala na pritožbe občank in občanov glede visokih položnic ogrevanja na Ravnah na Koroškem.