Na ravenski gimnaziji obvezno testiranje maturantov

Preden so se 8. marca v šole vrnili vsi dijaki, se je v strokovnih krogih razmišljalo tudi o možnosti testiranja dijakov, za kar pa se na koncu vlada ni odločila. Za ta ukrep pa so se ta teden odločili na ravenski gimnaziji, kjer se bodo dijaki 4. letnikov oziroma maturanti testirali, da bodo lahko obiskovali pouk v šoli. Namera ravnatelja je nekatere dijake in starše tudi precej vznemirila, saj menijo, da negativen test ne sme biti pogoj, da se lahko udeležijo pouka v razredu.
Gimnazija Ravne

V uredništvo Koroških Novic smo prejeli pritožbe staršev, da se je ravnatelj Gimnazije Ravne na Koroškem Dragomir Benko odločil, da bo za maturante pred začetkom pouka v šoli obvezno testiranje na novi koronavirus. Testiranje naj bi dijaki po navedbah staršev opravili v nedeljo v ZD Ravne na Koroškem. K pouku v živo pa bi se lahko v ponedeljek vrnili le tisti, ki bodo predložili negativen izvid testiranja oziroma potrdilo, da so Covid-19 že preboleli in od tega ni minilo več kot šest mesecev. Za vstop v šolo bo veljal tudi 7 dni star PCR test, pri pouku pa bodo lahko prisotni tudi vsi, ki so se cepili pred vsaj tremi tedni.

Kot je nam po telefonu pojasnil ravnatelj ravenske gimnazije, so se za testiranje dijakov odločili, ker želijo zaščititi dijake in jim omogočiti kakovostno pripravo na maturo. Število okužb na šoli namreč narašča. “Nikjer po Sloveniji nimajo toliko okuženih kot mi, matura je pa tik pred vrati, je opozoril Benko.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 imajo na šoli namreč trenutno okuženih 11 dijakov, pri enem pa je naveden sum na okužbo.

“Želeli smo si, da bi zaključni letniki do mature obiskovali pouk v šoli, vendar je to zelo težko izvedljivo, saj vsak teden pride v šolo posameznik, ki je okužen s koronavirusom, posledično gre v karanteno ves razred za deset dni. Zato želimo s testiranjem omogočiti zdravim dijakom, da bodo lahko pouk obiskovali v šoli, ne pa na daljavo. Bolni naj bodo doma, zdravi pa v šoli. Zdaj pa so zdravi maturanti po deset dni v karanteni, ker so bili v stiku z okuženim,” je odločitev pojasnil Benko.

Ravnatelj je tudi poudaril, da odločitev ni bila sprejeta na podlagi nobenega zakona, ampak po posvetu z zdravniki in NIJZ, dnevno je namreč tudi v stiku z Nedo Hudopisk, predstojnico ravenske enote NIJZ. Druge rešitve ne vidim. V četrtem letniku ni možno izvajati pouka ves čas v mehurčkih, saj imajo dijaki izbirne vsebine, nivojske predmete, kar pomeni, da se morajo mešati,” je dejal Benko in opozoril, da bi pri takšni organizaciji pouka pomenilo, da če pride k pouku en okužen dijak, bi šli v karanteno vsi, ki so bili v stiku z njim.

“Starši se morajo odločiti, ali želijo, da se bodo dijaki šolali v šoli ali doma,je še dodal Benko in opomnil, da so “dijaki polnoletni in vedo, da jih že čez dober mesec in pol čaka matura.

Kot je še dejal Benko, bi lahko za bolj varno učno okolje z doslednim spoštovanjem preventivnih ukrepov poskrbeli vsi dijaki. Tako pa se po njegovih besedah še vedno najdejo posamezniki, ki pridejo k pouku, kljub temu, da kažejo znake covida-19. “Na takšen način pa je nemogoče zadržati širjenje virusa. Treba se je držati ukrepov.”

Ob koncu pogovora je še enkrat poudaril, da “s tem ukrepom oz. testiranjem niso želeli nikomur škodovati, nagajati …, ampak omogočiti dijakom prisotnost pri pouku in kakovostno pripravo na maturo. Tudi učitelji se redno testiramo, pa pri tem ni nobenih težav, zato jih ne pričakujem niti pri dijakih,” je še dodal Benko.

Pri tem naj še dodamo, da je epidemiološka slika na Koroškem že nekaj dni slaba, zadnja dva dni pa regija ne izpolnjuje več pogojev za oranžno fazo, o čemer smo že poročali TUKAJ.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar pa je danes za STA pojasnila, da je zelo verjetno, da se bo epidemiološka slika še slabšala in bodo potrebni nadaljnji ukrepi, Če se bodo številke alarmantno povečevale, se bo skupina sestala že v nedeljo,” je napovedala. Sicer pa bo sestanek v ponedeljek, ko bodo razmislili o morebitnih novih korakih za zajezitev epidemije. Do takrat ostajajo v veljavi zdajšnji ukrepi, je poudarila.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.