Search
Close this search box.

Moja dežela – lepa in gostoljubna: med kandidati so tudi koroški kraji

Turistična zveza Slovenija že 28. leto zapored objavlja tekmovanje Moja dežela – lepa in gostoljubna. Častni pokrovitelj projekta je predsednik vlade RS Marjan Šarec. Letošnje leto se za NAJ lepše oziroma NAJ gostoljubnejše srednje mesto poteguje Slovenj Gradec, za NAJ lepše oziroma NAJ gostoljubnejše manjše mesto pa Črna na Koroškem. Glasujete lahko tudi za NAJ lepši oziroma NAJ gostoljubnejši izletniški kraj Gorsko turistični center Kope ter Olimpijsko pot na Medeno pešpot in Zeleno pot Teber kot NAJ tematsko pot.

Osnova projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna je tekmovanje slovenskih mest in krajev na področju urejanja prostora, okolja in gostoljubnosti.

Namen projekta je spodbujati in ozaveščati ljudi, da urejajo svoje bivalno, krajevno, podjetniško in društveno okolje, torej okolje v katerem živijo, delajo, se družijo, dopustujejo. Projekt je tudi spodbuda za dobro organizirane redne dejavnosti komunalnih in okoljevarstvenih podjetij ter tudi drugih služb, med drugim pa prispeva k urejenosti in celostni podobi Slovenije.

Bo Črna na Koroškem postala NAJ lepše oziroma NAJ gostoljubnejše manjše mesto?
FOTO: Gašper Mlinar

Sestavni del projekta sta tudi podprojekta Pomladansko urejanje in vzdrževanje čistega okolja, ki je povezano z dnevom voda in dnevom zemlje in Republiški turistični drobnogled.

V tekmovanju sodelujejo kraji, ki so razvrščeni v več skupin: večja, srednja in manjša mesta, turistični, zdraviliški in izletniški kraji ter mestna, trška in vaška jedra. Poleg mest in krajev pa tekmujejo tudi: kampi in glampingi, mladinska prenočišča, tematske poti in Petrolova prodajna mesta.

Letošnje leto se za NAJ lepše oziroma NAJ gostoljubnejše srednje mesto poteguje Slovenj Gradec, za NAJ lepše oziroma NAJ gostoljubnejše manjše mesto pa Črna na Koroškem.

Slovenj Gradec se poteguje za NAJ lepše oziroma NAJ gostoljubnejše srednje mesto.

Za Slovenijo je turizem rastoča dejavnost, ki je povezana s sprostitvijo, počitkom, športom, raznimi doživetji ter naravno in kulturno dediščino. Pogoj za uspešen razvoj turizma pa je urejeno in gostoljubno okolje. To je tudi glavni smisel ter dolgoročno sporočilo projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna.

Glasujete lahko TUKAJ!

Glasujete pa lahko tudi za NAJ lepši oziroma NAJ gostoljubnejši izletniški kraj, kjer lahko glasujete za Gorsko turistični center Kope in za NAJ tematsko pot, med katero je tudi Olimpijska pot na Medeno pešpot in Zeleno pot Teber, ki predstavlja turistično oz. športno ponudbo Črne (več o Olimpijski poti si lahko preberete TUKAJ).

Glasujete lahko tudi za NAJ lepši oziroma NAJ gostoljubnejši izletniški kraj Gorsko turistični center Kope.

VIR: Turistična zveza Slovenije

Dogodki