Search
Close this search box.

Na mednarodni razstavi mačk v Celju blestele tudi slovenske lepotice (FOTO)

Za vas smo pripravili obsežno fotogalerijo z 32. mednarodne razstave mačk, ki je minuli konec tedna potekala na prizorišču Celjskega sejma. V njej posebej izpostavljamo dve mačji lepotici iz ižanske Psarne in mačkarne Taralinska, ki sta dosegli odlične rezultate.

Felinološko društvo Celje je tudi letos poskrbelo za mačje druženje okrog 200 pasemskih mačk iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije in drugih evropskih držav. Ocenjevanje je potekalo pod strogo taktirko priznanih mednarodnih sodnikov z Danske, Norveške, Švedske in Švice, svoje pa so kakopak pristavili tudi obiskovalci, ki so lahko izbirali najbolj simpatično tekmovalko.

Kaj prejme mačka na razstavi in kako izgleda ocenjevanje?

1. Na tovrstnih mačjih razstavah ni denarnih dobitkov,
2. Vsaka mačka dobi poročilo z mnenjem sodnika (sodniško poročilo), dokument z oceno (diploma) ter običajno tudi kokardo na dosežen rezultat,
3. Ocenjevanje poteka po sistemu točkovanja; ocene: odlično, zelo dobro in dobro (ang. Excellent, Very Good, Good),
4. Ocenjevanje se med drugim deli na razreda mlade mačke in odrasle mačke,
5. Naziv Best in Variety (BIV) najboljši maček v izbrani barvi,
6. Naziv Best in Show (BIS) – sodniki med vsemi norminiranimi mačkami (vsak sodnik nominira eno) v vseh štirih kategorijah (dolgodlake, srednjedolgodlake, kratkodlake in siamsko-orientalske pasme) izberejo najlepšega odraslega samca in najlepšo odraslo samico, podobno pa storijo v ostalih kategorijah. Naziv prejme najlepši posameznik/posameznica med vsemi zmagovalci svojih kategorij.
7. Best of Best (BOB) – mačke se za laskavi naslov potegujejo od prvega do četrtega mesta v skupinah odraslih, nevtrov (kastriran samček ali sterilizirana samička) in mladičev.

Mednarodna razstava je obiskovalce gostila v soboto in nedeljo, ko se je program začel z ocenjevanjem mačk, pozno popoldne pa so potekala tudi posebna tekmovanja in ‘Best in Show’. Vsak posameznik je že ob prihodu prejel obrok mačje hrane, kasneje pa so se navzoči lahko izobraževali ob brezplačnih veterinarskih delavnicah in izbirali med najrazličnejšo ponudbo pripomočkov za svoje ljubljenčke.

Na razstavi se je predstavilo tudi Društvo za pomoč prosto živečim mačkam Poživ Velenje, poleg zabavnega in tekmovalnega dela pa je dogodek nosil tudi izobraževalno noto, saj so obiskovalci lahko pridobili veliko informacij o pravilni oskrbi mačk in življenju z njimi.

Med (naj)boljšimi tudi slovenska predstavnika Garfield in Atena Taralinska*SI

Med vsemi tekmovalci gre prav posebej izpostaviti mačji lepotici lastnice Matejke Žagar iz ižanske Psarne in mačkarne Taralinska po imenu Garfield (samec, pasma HCS) in Atena Taralinska*SI (samica, pasma Maine Coon), ki sta svoje opravili z odliko.

Prvi je s strani sodnikov prejel odlično oceno ***I, NOM***, druga pa se lahko pohvali z uradnim rezultatom ***EX1, BIV, NOM***. Oba predstavnika sta bila ocenjena s strani danske sodnice Dorte Kaae.

Garfield (levo) in Atena Taralinska*SI (desno) (FOTO: Psarna in mačkarna Taralinska)

Psarna in mačkarna Taralinska na Igu ima sicer dolgoletne izkušnje z vzrejo pasemskih psov in mačk. Vzrejajo avstralske ovčarje, čivave, male nemške špice in mačke pasme Maine Coon.

Dogodki

Več iz istega kraja

Za vas smo pripravili obsežno fotogalerijo z 32. mednarodne razstave mačk, ki je minuli konec tedna potekala na prizorišču Celjskega sejma. V njej posebej izpostavljamo dve mačji lepotici iz ižanske Psarne in mačkarne Taralinska, ki sta dosegli odlične rezultate.