Na Brdu podelili najvišja državna priznanja za šport. Med nagrajenci Adolf Urnaut, Janja Garnbret in Grega Vezonik

csm_Bloudek_f53030ab71
Foto: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Včeraj, 13. 2. 2019, so na Brdu pri Kranju podelili najvišja državna priznanja za šport, štiri Bloudkove nagrade in deset plaket. Med nagrajenci so se kljub močni konkurenci znašli tudi Korošci. Nagrado za vrhunski mednarodni dosežek je prejela Janja Garnbret. Adolf-Adi Urnaut je prejel nagrado za življenjsko delo v športu, Gregorju Vezoniku pa so podelili plaketo za pomemben tekmovalni dosežek v športu,

Prvič do zdaj se je zgodilo, da je prispelo več vlog za Bloudkovo nagrado, 31, kot za Bloudkovo plaketo, slednjih je bilo 24. Višina Bloudkove nagrade je letos višja, in sicer znaša 9000 evrov, Bloudkove plakete pa 3000 evrov.

Prireditve se je poleg drugih gostov udeležil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo, ki je čestital vsem nagrajenkam in nagrajencem, v nagovoru pa je povedal: “Pri vseh nagradah gre za veliko srce, ki bije za šport,” je v nagovoru izpostavil minister. “Če kdo, potem današnji nagrajenci vedo, kaj je delo v športu. Brez vas ni športa in ni vseh tistih vrednot, ki jih šport tej družbi daje. Te so tiste, za katere se je vredno zavzeti: sodelovanje, a tudi tekmovalnost, priznati poraz, a tudi okusiti slast zmage, biti podoben in včasih biti tudi drugačen.”

Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj sestavljajo; predsednik odbora Miroslav Cerar in člani odbora Viktor Grošelj, Peter Kauzer, mag. Viktor Krevsel, Ivan Lukan, Petra Majdič, dr. Rajko Šugman, Katarina Venturini, Rudi Zavrl.

V poročilu je predsednik odbora Miroslav Cerar med drugim dejal: »Do razpisnega roka, 14. decembra 2018, je prispelo skupno 68 vlog, kar je 5 vlog več kot lani, medtem ko je bilo predlaganih posameznih nominirancev, torej posameznikov, ekip, društev oziroma klubov 55, kar je 9 več kot leto prej. Za nagrado je bilo predlaganih skupno 31 kandidatk/-ov, od tega je bilo največ, kar 25, predlaganih za življenjsko delo in kar presenetljivo veliko, 13, za izjemni dosežek v športu in samo 6 za izjemni prispevek k razvoju slovenskega športa. Za Bloudkovo plaketo je bilo predlaganih 24 kandidatk/-ov, kar pomeni, da je bilo razmerje med nagradami in plaketami prvič v zgodovini podeljevanja Bloudkovih priznanj v korist nagrad, kar nakazuje jasen trend komercializacije, kar je očitno zadnja leta težnja v globalnem športu. Pri plaketah so prevladovali predlogi za pomemben športni dosežek, kar 15, za prispevek k razvoju športa samo 2 in za življenjsko delo 7.«

»Leto 2018 je bilo olimpijsko leto in dosežki slovenskih športnic in športnikov znova niso izostali in so tako razveselili državljanke in državljane Republike Slovenije. Odbor je bil pri izboru prejemnikov Bloudkovih priznanj zaradi tega še pred težjo preizkušnjo. Za vložen napor pri končnem izboru prejemnikov za leto 2018 se vsem članom Odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj iskreno zahvaljujem,« je v poročilu izpostavil Cerar.

Prejemniki nagrad za leto 2018 so:

 • Drago BUNČIČ za življenjsko delo v športu;
 • Adolf URNAUT za življenjsko delo v športu;
 • Jakov FAK za izjemni športni dosežek in
 • Janja GARNBRET za izjemni športni dosežek.

Prejemniki plaket:

 • Tanja BABNIK za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa;
 • Aleš BORČNIK za pomemben tekmovalni dosežek;
 • Adrian GOMBOC za pomemben tekmovalni dosežek;
 • Matjaž HAFNER za življenjsko delo v športu;
 • Peter JUTERŠNIK za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa;
 • Peter KONČNIK za življenjsko delo v športu;
 • Franc KRALJ za življenjsko delo v športu;
 • Boštjan MAČEK za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa;
 • Rajko PINTAR za življenjsko delo v športu in
 • Gregor VEZONIK za pomemben tekmovalni dosežek.

Obrazložitev Bloudkovih nagrad

Slovenjgradčanka Janja Garnbret je brez kančka dvoma trenutno najboljša športna plezalka na svetu v vseh pogledih. Po impresivnih rezultatih v sezonah 2016 in 2017 je devetnajstletna Korošica lani v prestolnici Tirolske (Innsbrucku) postala svetovna prvakinja v balvanih in svetovna podprvakinja v težavnostnem plezanju. Na svetovnem prvenstvu pa je dosegla še en zgodovinski mejnik: prvo zmago v novi tekmovalni disciplini – olimpijski kombinaciji, ki združuje vse tri plezalne discipline. Za vse to jo je športna javnost uvrstila za dobitnico Bloudkove plakete za leto 2016, na drugo mesto na izboru športnice leta 2017 in športnico septembra 2018. Predlagatelja: Olimpijski komite Slovenije — Združenje športnih zvez, Planinska zveza Slovenije.

Adolf-Adi Urnaut z Raven na Koroškem, rojen profesor športne vzgoje, je v vrhunsko odbojko aktivno vključen že več kot 60 let: kot igralec, trener, pedagoški in strokovni delavec in funkcionar. Leta 1957 je prvič nastopil za jugoslovansko mladinsko reprezentanco in za njo igral kar dobro desetletje. Na skupno 320 tekmah in mednarodnih turnirjih je osvojil tri zlate medalje na sredozemskih igrah, bronasto odličje na univerzijadi in bil kapetan reprezentance med letoma 1967 in 1971. Adi Urnaut pa je tudi odličen trener in organizator. Vodil je številne šolske ekipe v odbojki in odbojki na mivki, treniral ženske in moške mladinske in članske ekipe ter reprezentance v odbojki, odbojki na mivki in invalidske ekipe v odbojki sede. Trenutno je strokovni vodja mednarodnega poletnega odbojkarskega kampa Tineta Urnauta za mlade in član delovne skupine, ki je pripravila idejni načrt za projekt Aktivni in zdravi olimpijci in paraolimpijci. Predlagatelja: Odbojkarska zveza Slovenije, Zveza športnih društev Ravne na Koroškem

Obrazložitev Bloudkove plakete

Po uspehih v mladinski konkurenci prehod Gregorja Vezonika z Raven na Koroškem med najboljše plezalce na svetu ni bil enostaven. Kljub dobri pripravljenosti ni videl preboja med najboljše tudi v članskih vrstah. Toda skromen koroški plezalec ni odnehal in je nadaljeval trdo delo. Leta 2018 je bil njegov dolgoletni trud bogato poplačan. Najprej se je dvakrat zavihtel na zmagovalne stopničke na azijski turneji, prav na zadnji tekmi svetovnega pokala v balvanih v Münchnu pa je tekmo končal tam, kjer si želi biti vsak tekmovalec — na prvem mestu. Pred njim pa je bil še največji izziv — svetovno prvenstvo v Innsbrucku, od koder se je vrnil z bronasto medaljo. Predlagatelj: Planinska zveza Slovenije.

Celoten seznam obrazložitev najdete TUKAJ.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.