Levica predlaga vladi, da preišče možnosti za odškodninske tožbe tujih multinacionalk, tudi Adienta

Poslanska skupina Levice je vložila pobudo vladi glede ukrepanja v zvezi z odpuščanjem v podjetjih, ki so prejela državno pomoč. Predlagajo, da se takim podjetjem vsaj tri mesece po koncu prejemanja državne pomoči iz interventne zakonodaje prepreči začetek postopka odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga za zaposlene delavce.

Primeri opuščanja proizvodnje in odpuščanja delavcev v Adientu, Magni in Safiloju so dokaz, da vladne sheme pomoči gospodarstvu ne delujejo. Vlada je pomoči, ki naj bi bile namenjene ohranjanju delovnih mest, tujim zasebnim podjetjem delila v obliki nepovratnih sredstev brez varovalk pred odpuščanjem,” so zapisali v Levici.

Prepričani so, da so s subvencioniranjem zasebnega kapitala državljani socializirali izgube, zasebna podjetja pa so privatizirala dobičke. Mnoga podjetja so po prejemu državnih pomoči začela odpuščati in zapirati proizvodnjo zlasti zaradi upada profitnih marž, ne pa ker bi jim grozil propad, so izpostavili.

“Namesto da bi vlada krizo izkoristila za reorganizacijo gospodarstva, v katerem bi država v javnem interesu prevzela aktivno lastniško in upravljavsko vlogo pri zagotavljanju zaposlenosti in razvoja pomembnih podjetij, se še vedno omejuje na deljenje javnega denarja zasebnikom, ki že ob prvi grožnji upada lastnih dobičkov zbežijo v tujino, državi pa izstavijo račun za sanacijo socialne in gospodarske škode, ki jo pustijo za sabo,” so navedli.

Da bi to preprečili, so v Levici že pri sprejemanju interventne zakonodaje predlagali rešitve, ki jih je vlada zavrnila. Sedaj pa poslanec Miha Kordiš v imenu Levice vlado s pisno poslansko pobudo poziva, da nepovratne državne pomoči iz interventne zakonodaje preoblikuje v povratne pomoči v obliki vložka v premoženje delodajalca, ki postane lastniški delež države, in s tem okrepi javno lastništvo in nadzor nad podjetji, ki prejemajo državno pomoč.

Vladi predlagajo tudi, da preišče možnosti za odškodninske tožbe tujih multinacionalk, ki so po prejemu državnih pomoči z opustitvijo proizvodnje in odpuščanjem delavcev oškodovale javne finance Slovenije za zasebno korist.