Search
Close this search box.

Golob od Švarc Pipan pričakuje pojasnila, kdo vse je zavajal pri nakupu sodne stavbe

Premier Robert Golob je na današnji seji DZ v odgovoru na poslansko vprašanje dejal, da želi razčistiti, kdo je tisti, ki je glede nakupa sodne stavbe na Litijski zavedel vlado. Pojasnila o tem pričakuje tudi od pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, ki da je najbolj motivirana, da najde odgovore. Glede njene usode bo počakal na odločitev SD.

Poslanec SDS Dejan Kaloh je predsednika vlade med drugim vprašal, ali bo ministrico za pravosodje zaradi nakupa sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani pozval k odstopu. “Noben minister se objektivni odgovornosti v takih primerih ne more izogniti,” je dejal Golob. Kakšne bodo posledice objektivne odgovornosti še ni napovedal, zagotovil pa je, da dogajanja v ozadju ne bodo pometli pod preprogo.

Glavni problem Golob vidi v izboru projekta. Potem ko je dvakrat zahteval poročilo o njegovi izvedbi, še vedno ne uspe dobiti podatka, kdo je ta projekt izbral. Slišati želi, kako je možno, “da nekaj ljudi na tretjem nivoju ministrstva take projekte porinejo naprej skozi državno upravo”. V vseh gradivih, ki so jih obravnavali na vladi, namreč piše, da so pripravljena v skladu z metodologijo in načeli dobrega gospodarjenja. Zato želi razčistiti, “kdo je tisti, ki je zavedel vlado”.

Meni namreč, da gre za “zelo premišljeno in načrtno dejanje skupine oseb, ki je imela v svojih rokah aparat ministrstva za pravosodje”, pri čemer verjame, da so se “strankarske linije lahko celo zamazale”. Ob tem se boji, da se je to dogajalo tudi v preteklosti. “Mi imamo pogum, da o tem javno govorimo in bomo temu prišli do dna, ker se goljufije vedno začnejo na nižjem nivoju,” je dodal.

Premier se razprave v interpelaciji veseli, saj bo v njej “prišlo do izraza, kako so vidni predstavniki, člani stranke SDS aktivno ustvarjali ta posel”. Ob tem se bo “razblinila tudi megla”, kdo je tisti, ki bo na koncu prišel do denarja. Slednje bodo ugotavljali tudi sami, je dejal.

Od ministrice pričakuje odgovore na vprašanja, kdo vse je pri tem zavajal. Hkrati pričakuje, da bo ministrica sama poskušala oprati svoje ime, “in ne svoje objektivne odgovornosti”. Ključno vprašanje pa je, ali so posamezniki zlorabili njeno osebno stisko zato, da so se obogatili, je dejal. “Verjamem, da je prav ministrica Švarc Pipan najbolj motivirana, da najde odgovore,” je dejal.

Glede njene usode pa je dejal, da ga je predsednica koalicijske SD Tanja Fajon večkrat prosila, naj počaka na odločitev stranke. “Meni je popolnoma normalno, da preden se sam izrekam, dovolim koalicijski stranki, da sama izpelje postopke glede svojih ministrov,” je dejal.

Prostorski problematiki sodstva se v preteklosti ni posvečalo dovolj pozornosti, ker zakon o stvarnem premoženju ministrstvu za pravosodje nalaga odločanje o tem, ocenjuje. Zato razmišljajo o spremembi zakona, s katerim bi to pristojnost prenesli na eno ministrstvo, ki bi se centralno ukvarjalo z investicijami. “Mogoče potem tudi kakšni odsluženi kadri iz prejšnjih vlad ne bodo mogli manipulirati ministric nove vlade,” je dejal. Pomembno je, da se z zadevo začnejo ukvarjati pravosodni organi, policija in tožilstvo, je dejal.

Ministrica za pravosodje Švarc Pipan se je pod drobnogledom javnosti v zadnjih tednih znašla zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski, ki jih preverjata tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije. Za omenjen nakup je ministrstvo odštelo 7,7 milijonov, pri čemer pa ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, podjetnik Sebastjan Vežnaver. Slednji je zanjo leta 2020 odštel 1,7 milijona evrov, sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin pa je stavbo, preden jo je kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov.

Premier Golob od ministrice pričakuje dopolnitev poročila o nakupu sodne stavbe. Okoliščine razjasnjujejo tudi na današnji seji predsedstva ministričine stranke SD. Neuradno naj bi ministrici podporo odrekli v poslanski skupini SD, v SDS pa so zoper njo že vložili interpelacijo.

Vir: STA

Dogodki

Premier Robert Golob je na današnji seji DZ v odgovoru na poslansko vprašanje dejal, da želi razčistiti, kdo je tisti, ki je glede nakupa sodne stavbe na Litijski zavedel vlado. Pojasnila o tem pričakuje tudi od pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, ki da je najbolj motivirana, da najde odgovore. Glede njene usode bo počakal na odločitev SD.