Komunala Slovenj Gradec oktobra v gradnjo kotlarne na lesno biomaso

Komunala Slovenj Gradec bo predvidoma oktobra začela z gradnjo nove kotlarne, s katero se bo delež proizvedene toplote iz obnovljivih virov zvišal z zdajšnjih 33 na sto odstotkov. Naložba je vredna skupno 2,6 milijona evrov. Da bi gradnja čim manj vplivala na življenje lokalnega prebivalstva, bo prometni režim na območju predvidel poseben elaborat.
92925654_3057908247594683_7896800632193941504_o

Javno podjetje Komunala Slovenj Gradec je za naložbo, ki jo načrtuje na Štibuhu, že pred časom pridobila gradbeno dovoljenje, izbran je tudi že izvajalec del, to je družba Esotech. Ni pa bila uspešna na zadnjem razpisu za pridobitev sredstev za naložbe na tem področju pri ministrstvu za infrastrukturo.

“Potrebnih je bilo nekaj dopolnitev, prijavili smo se na nov rok in računam, da bomo ta sredstva, računamo na dobrih 700.000 evrov, dobili,” je za STA dejal direktor Komunale Slovenj Gradec Jožef Dvorjak. Ob tem je dodal, da so se ob prijavi na razpis soočali s precejšnjo neodzivnostjo zaposlenih na ministrstvu, kar sicer deloma pripisuje tudi nastalim razmeram ob epidemiji covida-19.

Preostala potrebna sredstva bo družba deloma zagotovila iz lastnih virov, načrtuje pa tudi najem posojila, za kar mora sicer še pridobiti soglasje občinskih svetnikov v Slovenj Gradcu in Mislinji.

Začetek gradnje je po nekaj preložitvah zdaj predviden v oktobru. Ob tem si v podjetju prizadevajo, da potek gradnje ne bi preveč vplival na življenje Slovenjgradčanov, predvsem tistih, ki bivajo ob Gozdni poti.

Prav zato so dali izdelati poseben elaborat, ki bo bo predvidel prometni režim na območju. Elaborat naj bi bil končan prihodnji teden, nato pa ga bodo še predstavili lokalnim prebivalcem, je napovedal Dvorjak.

Gradnja se bo po načrtih zaključila v enem letu, tako da bi toploto iz te kotlarne že proizvajali v kurilni sezoni 2021/22.

Z naložbo podjetje sledi zakonodaji, po kateri bi moralo do konca letošnjega leta vsaj 70 odstotkov toplote proizvesti iz obnovljivih virov energije. Komunala Slovenj Gradec trenutno s pomočjo kogeneracije dosega 33 odstotkov toplote iz obnovljivih virov, s kotlarno na lesno biomaso pa se bo ta delež zvišal na 100 odstotkov. Nova kotlarna bo nadomestila delovanje plinskega kotla, ki ga ohranjajo v pripravljenosti za delovanje v konicah.

Komunala Slovenj Gradec letos beleži manj prihodkov kot lani, predvsem zaradi izpada investicij, kar je posledica razmer ob epidemiji. Sicer pa večjih težav s plačilno nedisciplino uporabnikov komunalnih storitev ne zaznavajo, je povedal Dvorjak.

Lani je Komunala Slovenj Gradec, ki ima 108 zaposlenih, ustvarila 10,2 milijona evrov prihodkov in leto končala z 62.000 evrov bilančnega dobička, ki ga je namenila za naložbe.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.