Search
Close this search box.

Iz CUDV Črna se bo v stanovanjske enote preselilo 100 uporabnikov

Projekt deinstitucionalizacije Centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna je v zadnji tretjini izvajanja in se bo letos zaključil. Predvidoma do konca poletja bodo iz osrednje stavbe v Črni preselili okoli sto uporabnikov v 19 novih stanovanjskih enot po Koroški, je ob današnjem posvetu o tem povedala direktorica CUDV Črna Dalja Pečovnik.

Projekt deinstitucionalizacije CUDV Črna, ki poteka od 1. septembra 2020, je v vsebinskem in investicijskem delu skupno vreden 7,2 milijona evrov in je sofinanciran z evropskimi in državnimi sredstvi. To je eden od dveh takšnih pilotnih projektov v Sloveniji, drugega izvaja Dom na Krasu.

Trenutno sta tako investicijski del, v okviru katerega urejajo oz. gradijo nove stanovanjske enote po Koroški, kot tudi vsebinski del v polnem teku.

Znotraj CUDV Črna se predvsem posvečamo vsebini, pripravi uporabnikov na preselitve, osebnemu načrtovanju in oblikovanju individualnih paketov oskrbe. Izjemno veliko imamo izobraževanj za zaposlene, uporabnike in njihove svojce. V okviru področnih timov, ki bodo šli z uporabniki v skupnost, pa intenzivno pripravljamo programe za delo na teh lokacijah,” je ob robu posveta, ki na temo prehoda uporabnikov v skupnosti danes poteka na Ravnah na Koroškem, za STA povedala direktorica CUDV Črna Dalja Pečovnik.

Namen današnjega posveta je, da s predstavniki lokalnih skupnosti, organizacij in društev izmenjajo informacije, delijo dobre prakse in razpravljajo o tem, kako uspešno izvesti prehod uporabnikov CUDV Črna iz institucionalnega varstva v skupnostne oblike oskrbe. “Da bodo tudi v različnih občinah, kamor se bodo preselili, dobro sprejeti, in da bodo tudi tam naravnani na to, da se bodo lahko čim bolje vključevali v okolje,” je povedala Pečovnik.

Gre za izjemno prelomnico v 55-letnem delovanju CUDV Črna, ki sicer že ima vzpostavljenih nekaj bivalnih skupnosti na Koroškem. Nekateri uporabniki namreč v centru bivajo že od vsega začetka delovanja tega centra, zdaj pa bodo mnogi imeli možnost, da se preselijo v lokalna okolja in zaživijo bolj samostojno.

CUDV Črna skrbi za okoli 300 uporabnikov – otrok, mladostnikov in odraslih z motnjo v duševnem razvoju in dodatnimi motnjami. Od tega jih okoli 140 biva v osrednji stavbi v Črni, okoli 60 jih biva v domačem okolju, preostali pa v dislociranih enotah oz. skupnostih v Črni in drugih krajih Mežiške doline.

V vsebinskem delu projekta deinstitucionalizacije CUDV Črna je partner projekta Inštitut RS za socialno varstvo. “Na inštitutu smo zelo zadovoljni, da se je država sploh odločila za tovrstne projekte in tudi, da se zdaj prva dva projekta s tega področja, deinstitucionalizacija CUDV Črna in zavoda v Dutovljah, zaključujeta. In kot kaže, bomo tudi dosegli vse kazalnike, ki jih projekt zahteva,” je ob posvetu za STA povedala direktorica inštituta Barbara Kobal Tomc.

Projekt bo po njenih besedah kazal pot vsem zavodom, ki se bodo v nadaljevanju soočali s tovrstnimi preobrazbami v Sloveniji. “Tako da ni pomemben samo za vašo regijo, ampak za celotno Slovenijo,” je ob posvetu, ki se ga udeležujejo tudi predstavniki pristojnega ministrstva, še dejala direktorica Inštitut RS za socialno varstvo.

Dogodki

Projekt deinstitucionalizacije Centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna je v zadnji tretjini izvajanja in se bo letos zaključil. Predvidoma do konca poletja bodo iz osrednje stavbe v Črni preselili okoli sto uporabnikov v 19 novih stanovanjskih enot po Koroški, je ob današnjem posvetu o tem povedala direktorica CUDV Črna Dalja Pečovnik.