Search
Close this search box.

Intermedijska razstava Mestogeničnost se je poigravala s čutili množice obiskovalcev (FOTO)

Avtorica projekta Mestogeničnost Maša Flogie je v soboto, 12. oktobra, v Železnikarjevi hiši v Slovenj Gradcu pripravila intermedijsko razstavo s prepletom treh umetniških prvin: fotografije, zvoka in videa.

Namen projekta Mestogeničnost je bil ugledati Slovenj Gradec skozi detajle in si ga s pomočjo drugačne perspektive ter predvsem deljenja različnih zgodb na novo interpretirati.

“Projekt sem razvijala od februarja (temelji so se vzpostavili na instagramu @moj.sg) in je zato ta intermedijska razstava za mene pomenila sklepno dejanje, medtem ko je obiskovalcem predstavljala vstop v nekaj novega. Res me veseli, da so tako številčno in z izrednim navdušenjem sprejeli in ponotranjili idejo projekta,” je bila po koncu razstave zadovoljna njena avotrica Maša Flogie.

Umetnica je skozi projekt aktivno iskala in raziskovala detajle mestnih stavb iz drugačnega zornega kota ter opozarjala na zgodbe, ki jih stavbe nosijo. V ta namen je izbrala 9 posameznikov (Zala Čas, Katja Kotnik Prosenjak, Mojca Kunej, Tomaž Pačnik, Alenka Seničar, Andraž Čas, Žan Marzel, Milka Gruber in Miša Žvikart), ki so v vlogi portretirancev bili sokreatorji Mestogeničnosti, saj so njihovi portreti v interakciji s stavbami predstavljali temeljne nosilce razstave.

“Obiskovalci so potrdili mojo začetno tezo, da nekaterih stavb v mestu, izvzetih iz konteksta sploh ne prepoznamo, ker so nam postale (preveč) samoumevne. Z razstavo sem želela opozoriti ravno na to razmerje med človekom in stavbo. Enkrat so stavbe služile kot platno osebi, drugič pa je oseba predstavljala detajl stavbi. Hvaležna sem mojim portretirancem, da so bili pripravljeni sodelovati in mi pri tem projektu tudi popolnoma zaupati. Menim, da smo skupaj ustvarili čudovito zgodbo, ki pa naznanja šele začetek,” je še dodala Maša.

Železnikarjeva hiša se je kot razstavni prostor po mnenju avtorice odlično skladal s ciljem projekta, saj opozorja na preteklost stavb, na njihove zgodbe in ponuja premislek o njihovi prihodnosti.

Intermedijska razstava se je tako dodobra poigrala z vsemi čutili obiskovalcev, ki so lahko največje koroško mesto občutili skozi fotografije, zvok in video.

Portreti devetih izbranih posameznikov so v interakciji s stavbami predstavljali temeljne nosilci razstave. (Foto: Maša Flogie)

Otvoritev razstave je pospremil glasbenik Tomaž Pačnik. Projekt je nastal v okviru in s podporo Kulturnega društva Slovenj Gradec ter je sofinanciran s strani JSKD RS.

Dogodki

Avtorica projekta Mestogeničnost Maša Flogie je v soboto, 12. oktobra, v Železnikarjevi hiši v Slovenj Gradcu pripravila intermedijsko razstavo s prepletom treh umetniških prvin: fotografije, zvoka in videa.