Search
Close this search box.

Danes je svetovni dan mačk: DPMŽ Koroške opozarja na problem prostoživečih mačk

Vsako leto, 8. avgusta beležimo svetovni dan mačk. Ta dan je namenjen ozaveščanju, pomoči in varovanju mačk.

Vse se je začelo leta 2002, ko so organizacija International Fund for Animal Welfare (IFAW) in druge organizacije, ki se borijo za pravice živali, prvič praznovali svetovni dan mačk. Po poročanju Ecology Global Network je na svetu okoli 600 milijonov mačk, ta številka pa vključuje hišne, potepuške in brezdomne mačke. Številka divjih mačk pa je ocenjena na okoli 100 milijonov.

Vsa slovenska društva in zavetišča, ki sprejemajo brezdomne živali, se spopadajo s problematiko številnih brezdomnih mačk. Mnoga zavetišča so zaradi rekordnega števila mačjih mladičev morala zapreti svoja vrata novim, pomoči potrebnim živalim.

Pogovarjali smo se s člani Društva proti mučenju živali Koroške, ki si od ustanovitve leta 2001 prizadevajo za izboljšanje stanja na področju zaščite in dobrobiti živali. Povedali so nam, da so samo v letošnjem letu pomagali nov, topel dom poiskati že več kot petdesetim muckam, preko trideset pa jih je bilo pri njih v varstvu.

V mesecu aprilu je bila v občini Podvelka najdena visoko breja muca, ki je povrgla 5 mladičkov. Malčki so ravno pred tednom praznovali 3 mesece in vsi konec tedna odtačkajo v nove dome. Zdaj pa ostala le še njihova mamica, ki je, k sreči, imela zadnje leglo v življenju. Kaya je krasna muca, skrbna, vajena mačje in pasje družbe. Uživa v cartljanju in človeški družbi.
FOTO: DPMŽ Koroške

Člani DPMŽ Koroške opozarjajo, da je še vedno največji problem sterilizacija oziroma kastracija muck. Velik problem so nikogaršnje mačke, ki so absolutno produkt neodgovornih, nemarnih ljudi. Število brezdomnih mačk bi se lahko bistveno zmanjšalo, če bi pravočasno ukrepali, velikokrat pa se zgodi, da se ljudje obrnejo na društvo šele takrat, ko vidijo leglo mladičev. Neštetokrat so bili priča grdemu ravnanju, mučenju, zanemarjanju… Vsako leto z namenom, da bi se število prostoživečih muck zmanjšalo, pripravijo akcijo sterilizacije in kastracije, in s tem omogočijo, da je le-ta dostopna vsakemu. Člani društva skrbijo za prostoživeče mačke na več lokacijah, kjer jih dnevno oskrbujejo s hrano in vodo, za mrzle dni pa jim pripravijo toplo zavetje. Vsaki najdeni živali zagotovijo tudi ustrezno veterinarsko oskrbo (zdravljenje, zatiranje zunanjih in notranjih zajedavcev, sterilizacije, kastracije, operacije…).

ZAKAJ JE POMEMBNO, DA MAČKE STERILIZIRAMO OZIROMA KASTRIRAMO:

  • ena ne sterilizirana mačka lahko ima v samo 5 letih tudi 20.000 potomcev,
  • mačke so lahko spolno aktivne že pri štirih mesecih,
  • mački ni potrebno imeti enega legla mladičev pred sterilizacijo. Zanjo to nima prav nobenih koristi,
  • brejost pri mačkah traja le devet tednov, gonitev pa se lahko ponovno prične šest tednov po kotitvi mladičev ali celo prej,
  • mačka lahko ima do tri legla letno s petimi ali šestimi mladički v leglu. To pomeni do 18 novih muc, za katere je potrebno skrbeti in jim poiskati odgovorne domove,
  • brejost in materinstvo sta za mačko fizično zelo zahtevni – pogoste brejosti lahko mačko zelo oslabijo,
  • mačke se parijo tudi z brati in sestrami.

Točnega števila koliko mačk živi v Sloveniji ni. Je pa zanimiv podatek, da 600 prebivalcev Slovenije živi v “mačjih naseljih”:

FOTO: SURS

Če bi želeli pomagati DPMŽ Koroške ali pa v svoj dom sprejeti kakšno izgubljeno mačjo kepico, si lahko več pogledate TUKAJ ali pa pobrskate po njihovi Facebook strani DPMŽ Koroške. Ne zamudite tudi dobrodelnega druženja, ki bo v Grajskem parku na Ravnah, več o druženju TUKAJ.

VIR: DPMŽ Koroške, Mačja hiša, The Sun, SURS

Dogodki