Search
Close this search box.

Dan zlatih knjig in začetek bralnega leta: na Prevaljah bo prvošolce presenetil Primož Suhodolčan

Vsako leto 17. septembra je dan zlatih knjig in hkrati začetek branja za bralno značko. Pri Društvu bralna značka Slovenije vsako leto nekoliko drugače zaznamujejo začetek bralnega leta. Preverite kaj so pripravili letos.

17. septembra beležimo dan zlatih knjig, s tem pa se prične tudi začetek bralnega leta Bralne značke. Pri Društvu bralna značka Slovenije – ZPMS so letos v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo RS pripravili darilno slikanico za vse prvošolčke. Letošnje leto bodo razdelili kar 25. 500 slikanic Škrat Kuzma dobi nagrado, avtorice Svetlane Makarovič z ilustracijami Tomaža Lavriča. Slikanice bodo podarili prav vsem prvošolcem v Sloveniji ter slovenskim otrokom zunaj slovenskih meja. Nekaj izvodov knjig bo ostalo v šolskih knjižnicah in tam pričakalo bralce naslednjih generacij.

Slikanica, ki jo bodo dobili prvošolčki.
FOTO: Društvo bralna značka Slovenije

Podelitev knjig bo vseslovenski dogodek. Šole bodo slikanice svojim prvošolčkom razdelile v torek, 17. septembra 2019. S tem bodo skupaj po vsej Sloveniji na najlepši način obeležili dan zlatih knjig in začetek bralnega leta.

Na šestih izbranih šolah po Sloveniji pa bodo slikanice slovesno razdelili slovenski avtorji. Na OŠ Franja Goloba Prevalje bo prvošolčke presenetil Primož Suhodolčan.

Primož Suhodolčan je koroški otroški in mladinski pisatelj, katerega dela so zelo priljubljena med otroki in mladostniki. Maja letos je dopolnil 60. let, TUKAJ poglejte kakšno presenečenje so mu pripravili v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika.

O BRALNI ZNAČKI:

Bralno značko sta osnovala pisatelj Leopold Suhodolčan in prof. Stanko Kotnik. Prve Prežihove značke so bila podeljene maja 1961 na Koroškem. Bralna značka spodbuja prostovoljno branje v prostem času, ves čas pa se razvija kot dopolnilo k pouku slovenskega jezika in književnosti ter dejavnostmi knjižnice. Najbolj množično se izvaja na osnovnih šolah v Sloveniji, saj se v tovrstno branje vključuje okoli 70% osnovnošolcev. V zadnjih letih se tudi v slovenskih vrtcih in splošnih knjižnicah širi predšolska bralna značka, ki na prvem mestu spodbuja starše, da berejo svojim otrokom v predšolskem obdobju. Bralna značka deluje tudi v srednjih šolah, običajno v obliki bralnih klubov. Za bralno značko berejo tudi slovenski otroci v slovenskem zamejstvu in na nekaterih območjih v slovenskem zdomskem prostoru.

Krojaček hlaček je pomnik branja slovenskih šolarjev.

Oblike motiviranja za branje pa so različne. Mentorji jih prilagajajo objektivnim možnostim, predvsem pa interesom in željam bralcem: bralni klubi, projektno delo, pogovori o knjigah, literarne uganke, srečanja s književniki, kvizi in še mnogo več. Bralna značka je nosilka številnih priznanj, leta 2011 je ob 50-letnici delovanja prejela zlati znak Republike Slovenije. Od 21. marca 2019 je Gibanje Bralna značka vpisano v nacionalni register nesnovne kulturne dediščine.

VIR: Društvo Bralna značka Slovenije

Dogodki