Search
Close this search box.

400-letnico železarstva v Mežiški dolini bo zaokrožila izdaja priložnostne poštne znamke

Letos v Mežiški dolini praznujemo 400 letnico jeklarstva. Obletnico zaokrožuje izdaja priložnostne poštne znamke. Žig prvega dne pa bo v uporabi na pošti Ravne na Koroškem. Isti dan pa bodo v uporabi še trije priložnostni poštni žigi.

Pošta Slovenije bo skupaj z Občino Ravne na Koroškem v ponedeljek, 13. julija 2020, na novinarski konferenci predstavila priložnostni filatelistični sklop v počastitev 400-letnice jeklarstva v Mežiški dolini.

Isti dan bo na pošti Ravne na Koroškem, poleg rednih žigov, v počastitev jubileja uporabi tudi žig prvega dne. V počastitev obletnice bo na poštah Prevalje, Mežica in Črna na Koroškem poleg rednih poštnih žigov, v uporabi tudi priložnostni poštni žig.

Priložnostni filatelistični sklop Pošte Slovenije je oblikoval Edi Berk, priložnostni filatelistični sklop Koroškega filatelističnega društva pa arhitekt Borut Bončina.

Celotno dogajanje pa bo v prostorih avle občine Ravne zaokrožila priložnostna filatelistična razstava (Marjan Merkač in Jože Keber, oba iz Koroškega Filatelističnega društva).

Začetki jeklarstva v Mežiški dolini segajo v leto 1620, ko so v Črni na Koroškem začele obratovati prve fužine. V zadnji četrtini 18. stoletja je grof Thurn tam in v Mežici postavil žebljarno in žičarno, ki je kmalu postalo pomembno podjetje v dolini. Na Prevaljah pa so v Rosthornovi železarni leta 1835 kot prvi v takratni monarhiji izdelovali železniške tirnice ter jih dobavili za izgradnjo železnic.

Kot je pojasnila dr. Karla Oder je na ovitku prvega dne podoba Thurnove jeklarne na Ravnah. “V novozgrajeni pudlarni in valjarni ob reki Meži so sredi 19. stoletja proizvodnjo usmerili v izdelovanje kakovostnih vrst jekla. Fine vrste kovanega železa, večinoma trakasto, so prodajali največ v Italijo, ostalo v Ogrsko, naročila so prihajala tudi iz Francije, Španije, Portugalske, Švice in Nemčije, izvažali pa so celo na Kitajsko. Pošiljke so opremili z znakom Jeklarne grofa Thurna. Njegovo stilizirano podobo vidimo na ovitku prvega dne.” Odrova je še razložila, da motiv na znamki kaže del valjarske proge in postopka valjanja v družbi SIJ Metal Ravne. “Prikazan je postopek kontinuiranega stiskanja kovine med dvema nasproti si vrtečima valjema. Thurni so ta postopek uvedli že v prvi polovici 19. stoletja, na Prevaljah pa so na ta način izdelovali tirnice. Danes s postopkom valjanja preoblikujejo večino polizdelkov v jeklarni.”

VIR: Pošta Slovenije, KFD

Dogodki